Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Fokus će biti čovjek'

Krstičević otkrio temeljnu zadaću Ministarstva obrane u ovom mandatu

Damir Krstičević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
20.10.2016.
u 13:38

Budući da tek treba napraviti Strategiju nacionalne sigurnosti Krstičević nije izravno odgovorio na novinarska pitanja vezana uz budućnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Izrada Strategije nacionalne sigurnosti bit će temeljna zadaća Ministarstva obrane u ovom mandatu, a fokus će mi biti čovjek- vojnik, dočasnik i časnik, najavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, nakon što mu je u Ministarstvu obrane (MORH) dužnost predao bivši ministar Josip Buljević. Fokus će biti čovjek - vojnik, dočasnik i časnik, naglasio je Krstičević nakon primopredaje i izrazio nadu da će uspjeti poboljšati životni standard vojnika.

"Znam da to neće biti lako, da imamo izazova s proračunom, ali zajedničkim, timskim radom želim se maksimalno angažirati da se to poboljša“, rekao je Krstičević i najavio da će MORH biti potpuno transparentan i otvoren prema medijima. Najvažnija zadaća bit će izrada Strategije nacionalne sigurnosti, temeljnog strateškog dokumenta potrebnog Hrvatskoj jer je još na snazi strategija iz 2002. godine. Strategijom svi zajedno, predsjednica Republike, Vlada, stručna i ostala javnost moraju reći koji su nacionalni ciljevi i interesi koje želimo ostvariti, dodao je, "Iza toga moramo reći koje su to ugroze i rizici s kojima je suočeno hrvatsko društvo i nakon toga koje nam sposobnosti trebaju u obrani, policiji, sigurnosno-obavještajnom sustavu, vatrogastvu, gorskoj službi spašavanja", objašnjava novi ministar obrane.

Koncept domovinske sigurnosti

Slijedi koncept domovinske sigurnosti, nastavio je, moderan, sveobuhvatan sustav koji je Hrvatskoj potreban da bi se mogla nositi sa svim ugrozama i rizicima. "Taj sustav mora biti proaktivan i imati sposobnosti prepoznavanja, predviđanja rizika i učinkovitog upravljana sigurnosnim rizicima“, naglasio je.

Budući da tek treba napraviti Strategiju nacionalne sigurnosti Krstičević nije izravno odgovorio na novinarska pitanja vezana uz budućnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i na pitanje treba li Hrvatska obvezni vojni rok. "Kad vidimo koje nam sposobnosti trebaju, onda ćemo dati odgovor na to. Kako, na koji način, s kojim novcima", odgovorio je. U pogledu zrakoplovstva kaže kako je to prvenstveno politička odluka. "To nije moja odluka, to je odluka premijera, predsjednice Republike, Sabora, svih parlamentarnih stranaka".

Krstičević je naglasio da mu je, kao generalu pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu i jednom od zapovjednika gardijskih brigada, velika čast, ponos i odgovornost voditi MORH, koji će biti na ponos braniteljima i hrvatskom narodu, a u tome će mu, kazao je, pomoći iskustvo iz rada u privatnom sektoru. Svome prethodniku zahvalio je na dosadašnjem radu, zaželio mu uspjeh i izrazio spremnost na daljnju suradnju, a Buljević je zahvalio na suradnji svim djelatnicima MORH-a i Glavnog stožera te svim pripadnicima Oružanih snaga. Na pitanje što će raditi u budućnosti Buljević je odgovorio: "Možete biti sigurni da ćemo ministar Krstičević i ja jako dobro surađivati i na novim dužnostima".

>>Ne žele Obuljen jer 'što ako vuče repove HAVC-a'

>>Vučić čestitao Plenkoviću: U meni ćete imati iskrenog partnera

Komentara 6

SO
Somelier
14:37 20.10.2016.

I ja tvrdim da im čovijek nikada nije bio bitan. Bio sam u jednome društvu gdje je kraj mene sjedio jedan kadet sa djevojkom. Dečko se nalupal gluposti pošteno. Prvo je dobro ispljuval Rojsa pa i Krstićevića pa tako redom. Probal sam mu objasniti da je Rojs bio taj koji je vozio autobus sa policajcima na Plitvice kada su hvatali srpske teroriste a tu su uhvatili Hadžića i Arkana. Tu je poginuo prvi Hrvatski redarstvenik. Govorio sam mu o daljnjim aktivnostima tih generala ali ga to nije interesiralo. Govorio sam mu o domoljublju pa me ismijao. Kaže, mi smo sada druga i drugačija vojska. Ako vojska nije domoljubna kakova može biti. Zato Generale razjuri te oficirske škole i uvedi Hrvatske domoljubne.

Avatar croatxl
croatxl
14:38 20.10.2016.

Generale Krsticevisu,legendo Dalmacije i cile nase domovine,sritno generale.

AJ
ajesmojadni
14:05 20.10.2016.

Pročitao sam samo do dijela...čovjek mi je naj bitniji... hehe. čovjek vam nikad nije bio bitan a kamo li naj bitniji. N ri se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije