Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR BEZ PORTFELJA

Drama s Goranom Marićem trajala je od utorka poslijepodne: Zašto je toliko bitan Plenkoviću?

Goran Marić, HDZ
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
20.10.2016.
u 08:10

Goran Marić bio je dio grupe zastupnika koji su bili ‘pokret otpora’ kada je Karamarko naumio srušiti bivšu Vladu HDZ-a i Mosta

Goran Marić, nesuđeni pa suđeni ministar, ispao je najveća zavrzlama i najveći tragičar Vlade Andreja Plenkovića.

– Uvedi Gorana – dobacio je Andrej Plenković Davoru Božinoviću, svom šefu kabineta, uoči sjednice Kluba zastupnika HDZ-a. Među novinarima koji su jučer pratili sjednicu Sabora bio je dojam da je Marić “nafrljen”. I u sabornicu, u 11 sati, Gorana Marića “uveo” je Božinović, zaklonivši ga kao “traženu robu” od novinara.

Marić se iz sabornice nije micao. Drama s Goranom Marićem trajala je od utorka poslijepodne. Je li ministar ili nije, hoće li izvisiti ili neće? Upitnici nisu bili razriješeni ni u utorak kasno navečer kada se, nakon dolaska Bože Petrova u HDZ na sastanak s kandidatima za ministre, slučajno tim dolaskom ili ne, pronijela informacija da će Marić ipak biti ministar. I to bez portfelja. A Marić je i jučer uoči sjednice Sabora tvrdio da neće biti – bez portfelja.

Tako je tvrdio i sinoć nakon potvrđivanja nove Vlade kada je izjavio kako će se "u hodu ustrojiti odgovarajuće ministarstvo za njegov portfelj". - Ja ću u Vladi biti zadužen za državnu imovinu, središnje urede, za agencije, za fondove i to je poprilično niska razina učinkovitosti – objašnjavao je sinoć Marić dodavši kako će ministarstvo koje će voditi tek kasnije dobiti svoj naziv, a ustrojit će se nakon sustavne analize.      

I dok je Marić tako optimistično najavljivao kako će ipak biti ministar s portfeljem, ni pola sata ranije iz kruga bliskom Plenkoviću uvjeravali su nas kako Marić ipak neće dobiti svoje ministarstvo te kako će se baviti koordinacijom koja bi inače bila Plenkovićev zadatak, a Mariću to “ipak ide bolje”.  Marić je zaista tragičar ove Vlade, jedino gore od gubitka pozicije u Vladi jest to da je ministar bez portfelja. A još gore da se za Marića osniva novo ministarstvo. No pitanje je što će se doista dogoditi, predstoje li nove rasprave u idućim danima, jer smo sinoć od Marića i Plenkovićevih ljudi čuli različite verzije Marićeve budućnosti u Vladi.      

Nakon svih dramoleta postavilo se pitanje – zašto je Marić toliko bitan Plenkoviću da mandat počinje uvođenjem dodatnog ministra u “pet do 12”, za kojeg je pritom spreman “izmisliti” ministarstvo? Iako je figurirao kao ministar gospodarstva tu je poziciju izgubio zbog Martine Dalić koja je doživljena kao “čovjek banaka” jer je iz bankarskog sustava došla u Vladu J. Kosor. Plenković je Mariću nudio Ministarstvo prometa, ali u tom je resoru ipak preživio Oleg Butković. Radile su se akrobatske kombinacije da bi se ipak spasilo Marića, ali postignuto rješenje za Marića, doživljenog kao narodnog tribuna, najlošije je.

>> Tko je Andrej Plenković? Sukob sa Sanaderom - Odbio je premijera, a on ga odmah degradira

Komentara 84

VO
vozidalje
08:31 20.10.2016.

meni ovo uopće ne liči na Vladu hrvatskog naroda nego na Vladu bankarsko Bruxellskog lobija sa očitim utjecajem pupovca

BO
boris
08:18 20.10.2016.

Zlatko Hasanbegović prvi je HDZ-ov ministar kulture u posljednjih 15 godina koji je prestao novcem poreznih obveznika financirati lijevo-liberalne udruge, medije i "kulturne" projekte koji su uništavali hrvatsku kulturu, a kako bi osigurao da ga ne napadaju. Zbog toga su se na njega udruženim naporima obrušili SDP, HNS, satelit Beljak te o njima ovisne udruge i većina medija. Svi oni večeras slave. Novi je mandatar imenovao Hasanbegovićevu suprotnost. I razveselio sve one koji sigurno nisu glasali za njega. Da pobrojim samo neke moguće razloge zbog kojih bi mandatar odabrao ministricu kulture s kojom je oduševljena oporba, a nezadovoljan velik dio onih koji su mu omogućili da postane mandatar: 1. Mandatar se ne slaže s anti-korupcijskim i anti-totalitarnim potezima bivšeg ministra 2. Mandatarova taština nije mogla podnijeti da mu zbog Zlatka Hasanbegovića mediji lijepe etiketu "desničara" 3. Mandatar je udovoljio Pupovčevu zahtjevu da Hasanbegović ne bude ministar kulture 4. Mandatar dijeli stavove Nine Obuljen o Domovinskom ratu i šire 5. Mandatar je ministra kulture birao na temelju želja francuskog veleposlanstva... Da ne nabrajam dalje, mogući razlozi su jedan gori od drugoga. Jedno je sigurno - micanjem iz vlade ministra s najviše preferencijalnih glasova koji je jedini, na institucionalni način krenuo rješavati korupcije u svom resoru - mandatar je dao potpuno novo značenje riječi - vjerodostojnost. Čijeg je to povjerenja bio dostojan Andrej Plenković?

MA
matekapula
08:29 20.10.2016.

umjesto da imamo ministra financija koji će štititi narod i ljude, mi imamo plačenicu koja će štititi interese banaka i krupnog kapitala. ide li gore od toga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije