Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje perkoviću i Mustaču

Vukušić: Vukojević mi je rekao da je Špiljak inicirao ubojstvo Đurekovića

Josip Perković
Foto: DPA/PIXSELL
24.02.2015.
u 20:18

Na pitanje suda otkud on to zna, Vukušić je rekao da mu je to prije mjesec dana rekao Vice Vukojević koji je pak te informacije dobio od osobe koju ne želi imenovati

Vanja Špiljak glavni je inicijator ubojstva Stjepana Đurekovića, izjavio je u nastavku svog svjedočenja pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu Bože Vukušić, nekadašnji emigrant, na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Vukušić tvrdi da je Špiljak, tada visokorangirani direktor u Ini, svom ocu Miki rekao da je s njegovom političkom karijerom gotovo ako se ne riješi stvar s Inom, pa je nakon toga Mika Špiljak o tome govorio Zdravku Mustaču i Stani Dolancu. Na pitanje suda otkud on to zna, Vukušić je rekao da mu je to prije mjesec dana rekao Vice Vukojević koji je pak te informacije dobio od osobe koju ne želi imenovati. Vukušić je govorio i o svojim saznanjima o tome kako je jugoslavenska Služba državne sigurnosti djelovala, kako su se donosile i provodile odluke o ubojstvima emigranata.

Vukušić tvrdi da je takve stvari obavljala ona republička služba koja je to najbolje mogla pripremiti i obaviti. Perkovićeva obrana iznijela je i dokaze o tome da je Vukušić prije bijega u Njemačku bio optužen za krađu zlatnog nakita iz nekog privatnog stana, da je djelo priznao istražnom sucu, pa da je pobjegao zbog toga, a ne zbog političkih razloga. Sud je odlučivao o prigovoru da je riječ o djelu koje se više ne smije počinitelju predbacivati, jer je prošao rok rehabilitacije, te odlučio da se može o tome govoriti jer je riječ o tome da se ocijeni vjerodostojnost svjedoka.

Bilo je riječi i o radu saborske Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, u kojoj su bili Vice Vukojević i Bože Vukušić. Na pitanje Perkovićeve obrane vezano za to što je Komisija ustanovila da su u Hrvatskoj u 2. svjetskom ratu ubijena 333 Židova, iako je prema podacima samih Židova ubijeno 25 tisuća Židova, Vukušić kaže da se on nije bavio tim pitanjima, nego ubojstvima Udbe. Na to mu je pročitano pismo Slavka Goldsteina, koji je također bio član komisije, ali se od njezinog rada ogradio. Goldstein je pisao kako se u rasvjetljavanju ubojstava koje je počinila Služba državne sigurnosti ljudi optužuju bez ikakvih dokaza.

Perkovićeva obrana predložila je Slavka Goldsteina za svjedoka u ovom postupku, to je do sada prvi prijedlog obrane.

>> 'Perković bi mogao u pritvoru ostati dulje od dvije godine'

Komentara 21

DU
Deleted user
20:52 24.02.2015.

koliko god..se hr..medijici..trudili..biti na ovoj ili onoj strani..nijemce to ne zanima..jedino sto zele..znati..tko je ubio i narucio ubojstvo..na njihovu teritoriju..a hrvatima prepusta.. zasto..kako..i ostalo..

DU
Deleted user
21:15 24.02.2015.

Opet Silvana ne prenosi danasnje sudjenje u cijelosti, buduci sjedi u Zagrebu najvjerojatnije prenosi napisano od nekoga tko ne zeli da se hrvatska javnost istinito informira,

MO
mozel
20:53 24.02.2015.

Goldstain spava sa Titovom bistom i on je na strani Perkovica i Mustaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije