Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar financija

Boris Lalovac: Neću odustati od nižeg poreza na dohodak

Boris Lalovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
30.07.2014.
u 09:45

Ministar traži prilagodbu rashoda snazi ekonomije

Ministar financija Boris Lalovac jučer je bio poprilično zakopčan kad su u pitanju nužne nove radikalne mjere za predstojeći rebalans proračuna. – Neću odustati od ideje smanjivanja progresivnosti poreza na dohodak – jedino je što je poručio novi ministar uz naglasak da bi u javnom sektoru trebala rasti razina osjetljivosti i razumijevanja za velike probleme u privatnom sektoru, koji je ipak taj koji mora financirati život javnog sektora. Proračunski rashodi, uvjeren je Lalovac, morat će se prilagoditi mogućnosti gospodarstva, a jasno je da se deficit ne može smanjivati samo rezovima nego i poticanjem potrošnje. To je pak moguće tek smanjivanjem progresivnosti poreza na dohodak.

Nesklonost širim javnim komentarima ministra Lalovca ne treba čuditi jer bi se tek danas trebao održati ključni sastanak s premijerom Milanovićem na kojem će zatražiti podršku za temeljne ideje rebalansa proračuna.

Situacija za novog ministra više je nego složena. Nema ni izbliza tako snažno političko zaleđe u SDP-u kao bivši ministar. Nadalje, Lalovac tek treba objasniti kolegama ministrima da je ideja rezanja visokih plaća javnih službenika usko vezana uz temeljnu ideju smanjivanja progresivnosti poreza na dohodak koji zaista drakonski oporezuje prosječne europske radničke plaće kao bogataške. Uz smanjenje progresivnosti poreza na dohodak, većina viših plaća javnih službenika trebala bi ostati na sličnim neto razinama.

Nejasno je koliko će otpora drugi ministri pružati Lalovčevim zahtjevima za nove rezove, ali je jasno da će ih on šokirati podacima o stanju hrvatskog fiskusa.

Ključno pitanje koje muči ministra, tvrde ljudi bliski Lalovcu, moguća je reakcija SDP-ove baze. U toj stranci već desetljećima visoku progresivnost poreza na dohodak koriste kao stranačku mantru ne shvaćajući da je zapravo riječ o uništavanju srednjeg sloja. Ideologija uravnilovke još je duboko ukorijenjena u SDP-u. Najjači udar na ključnu ideju ministra Lalovca mogao bi doći od moćnih gradonačelnika. Naime, njima je porez na dohodak ključni izvor prihoda, a samo u prvoj godini mogli bi ostati bez dvije milijarde kuna. Što će reći Split, Rijeka, Osijek, Zagreb? Nije poznato hoće li ministar svoje teze pred ljutitim gradonačelnicima braniti činjenicom da postoji niz općina i gradova pa i županija koji su nepotrebni.

Bliski Lalovcu tvrde da je on ministar koji razumije da se još može nešto napraviti s onima koji sigurno svaki mjesec primaju svojih 10, 15, ili 30 tisuća javnih kuna, dok više uopće nema prostora za iscrpljivanje privatnog sektora.

>> Ministar financija Boris Lalovac: Smanjit ćemo javni dug za tri milijarde eura

Komentara 2

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:03 30.07.2014.

Ma najbolje da odustane od ministarskog mjesta u ovoj katastrofalnoj Vladi...

AM
alberta.mutti.5
14:49 30.07.2014.

Pa kakav mu je ovo gard. Kao nepravedno ili Milanovic naredio ...? A hoces li dozvoliti da se ne finansira prevoz djece u skolu. I onda Hrvatska nema novaca, kasica je prazna, ne puni se,a ako se smanji punjenje zbog smanjenja poreza na najvise place treba razliku namaknuti, ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije