Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO VOJNO POJAČANJE

Bjelorusija daje Srbiji MiG-ove i protuzračni sustav BUK

buk
wikipedia
28.01.2017.
u 12:22

Uz nedavnu rusku donaciju rabljenih MiG-ova 29 po sličnom načelu, protuzračna obrana srbijanske vojske, čija su okosnica upravo raketni sustavi i lovačko zrakoplovstvo, bit će značajno unaprijeđena i modernizirana

Bjelorusija će Srbiji pokloniti protuzračne sustave BUK i zrakoplove tipa MiG-29, a remont i modernizaciju platit će Srbija, izjavio je u subotu srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević.

Isporuka se očekuje tijekom iduće godine, rekao je Đorđević za "Politiku" nakon povratka iz Bjelorusiije gdje je u službenom posjetu ovog tjedna boravilo državno izaslanstvo predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ministar obrane nije mogao precizirati koliko bi Srbiju stajali remont i modenizacija i najavio je da će se pojedinosti dogovarati od svibnja.

Uz nedavnu rusku donaciju rabljenih MiG-ova 29 po sličnom načelu, protuzračna obrana srbijanske vojske, čija su okosnica upravo raketni sustavi i lovačko zrakoplovstvo, bit će značajno unaprijeđena i modernizirana, piše Politika.

Đorđević je rekao da je bjeloruska strana zainteresirana za raketna goriva i još neke proizvode srpske vojne industrije.

"Pokazana je i inicijativa za osnivanje zajedničkih srpsko-bjeloruskih poduzeća iz područja obrambene industrije radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim kao što su Rusija i države EU", dodao je.

Tijekom Vučićeva posjeta Moskvi u prosincu 2016. godine objavljeno je da Rusija poklanja Srbiji šest zrakopolova MiG-29 čija će modernizacija stajati između 180 i 230 milijuna eura. Vučić je tada izjavio da bi Srbiju kupovina tih zrakoplova stajala oko 600 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
13:00 28.01.2017.

Prekrasno!!! Sada će naši kupiti neko zapadno smeće, pa će Srbi kupiti neko istočno smeće, pa će naši... Pored toliko oružja koje s nepotrebno gomila dovoljna je jedna iskra da sve ode kvragu. Ne znam kome to treba!

DO
dopizdilomi
13:44 28.01.2017.

Nadam se samo da je predsjednica u zadnjem posjetu SAD-u dogovorila donaciju bar 20 Raptora.

GA
galus92
16:03 28.01.2017.

Pa sad izračunajmo: Svaki pilot mora imati najmanje 100 sati naleta godišnje, a saki sat leta MiG-a 29 košta oko 15 tis, Eura i kad pomnožimo to sa brojem aviona, dobijem broj oko 30 mil. Eura i još dodamo druge operativne troškove, za rezervne dijelove, municiju i rakete za vježbe gađanja, dobijemo broj blizu 50 milijuna Eura! Ne znam dali će Srbija moći to izdržati i to će je odvesti u bankrot!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije