Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.04.2014. u 13:49

Nakon dvije godine na ledu Bilić dobiva emisiju „Glas za čovjeka“, što sadašnjoj garnituri treba poslužiti kao dokaz vjernosti novim poglavarima: najvažnije je na vrijeme se prikazati u najpovoljnijem svjetlu

VIJESTI IZ KULTURE

Nedjelja, HRT 1, 9.50

Reporterka Branka Slavica suvereno se kreće u svim vrstama zadataka koje joj nameće njezin poziv. Ovaj se put događaj zove „Hrvatski umjetnici u New Yorku“. Dvojica su kipara u Židovskom muzeju: Branko Vlahović sada i Ivan Kožarić u svibnju, u renomiranim prostorima izlažu Mladen Stilinović i Zlatan Vehabović (za kojega B. Savica ističe da je u Hrvatskoj prepoznat kao slikar svoje generacije). Sanda Dičak iz Dubrovnika slikom i riječju javlja o premijeri predstave „Mate s onog svijeta“ u režiji Zorana Mužića, koju autor Jasen Boko proglašava radikalnim trashom uz koji se može uživati. Potvrđuju ga i izjave publike i glumaca, a uspjeh je doživjela i zato što završava peterostrukim vjenčanjem. Boko se u tekstu bavi ni manje ni više nego depopulacijom, tj. odlaženjem domaćeg življa na rad u bijeli svijet.

3 VIJENCA

SVLAČIONICA
Ponedjeljak, HRT 1, 20.00

Robert Knjaz u stanju je otići čak do Londona i onog doslovno ušljivog hotelčića u kojem je prvi put prenoćila glumica Zrinka Cvitešić. Zanimljivo je da cijela Hrvatska televizija nije mogla iznjedriti uredničku osobu koja bi otišla do Londona i počastila hrvatsku glumicu nečim suvislijim od bijedne TV vijesti o njenu uspjehu u londonskom mjuziklu „Once“. Bila je druga po redu na audiciji koja je odmah po njenu nastupu zaključena. Stjegonoše novinarske misli nacionalne televizije još žive u vremenu kad su bili jedini program, a njihova najvažnija dužnost bila je da novinare šalju na sjednice. Zato je samostalni producent i autor Robert Knjaz obavio ono što i inače radi: pogledao je svojim jedinstvenim okom na glumicu koja zna pjevati i svirati. Njegov razgovor ispred kazališta s Declanom Bennetom, njenim kolegom iz predstave, bio je spasonosno kratak: taman kad je postajao dosadan, kršni mali Knjaz podigao ga je i odnio daleko izvan kadra.

VIJENAC

SUĐENJE U HAAGU
Utorak, HRT 4, 21.05

Voditelj je bio radijski novinar Tihomir Vinković, čime se valjda htjelo reći da HTV nema dovoljno vanjskopolitičkih novinarskih sila čije bi domoljubno novinarsko srce kucalo za ovu zadaću. Gosti su bili odvjetnik Veljko Miljević i  dr. Ante Nazor kojeg je uvijek ugodno čuti i vidjeti, jer u svojim javnim nastupima gaji idealan (čitajmo: preporučljiv) omjer između stručnosti i domoljublja. Ono što je i kako je govorio odvjetnik Miljević bila je velika smetnja nesmetanom percipiranju emisije. Inače uvijek odmjeren i stručan, ovaj je put bio poklopac svemu što je itko izgovorio u emisiji. Sa svime bi se slagao, uz dodatak da bi bilo loše da je predgovornik rekao to i to, nema veze što nije, g. odvjetnik bi potanko nabrajao što se nije smjelo reći, a nije rečeno. Čak je tako komentirao i izjave Orsata Miljenića (Milanovićeva daleko najsposobnijeg ministra ) koji je sjedio u splitskom studiju.

KAKTUS

POLA URE KULTURE  
Srijeda, HRT 1, 21.35

Nastavlja se politizacija emisije praćena očekivanim primitivizmom. Temu o akademskom sviranju harmonike novinar Gordan Nuhanović za početak ilustrira Lepom Brenom, a emisija završava politikantskim monologom, falatibože posljednjim u ovoj emisiji, glumca Zlatka Viteza. Vitez može biti koliko god hoće u pravu sa svojim uspomenama na Miku Tripala i društvo koje je prije 25 godina bilo neugodno iznenađeno Tuđmanovim trijumfom, možemo se mi i te kako ne slagati s bijedom tzv. proljećara, ali takve pasatističke demonstracije Vitezove odanosti Franji ne spadaju u emisiju „Pola ure kulture“, možda u „Minutu-dvije kulture“ jer onih Vitezovih nekoliko minuta neukusnog glumatanja škodi emisiji više nego što se to da izraziti u kategorijama vremena. Očito je da je uređivanje emisije preuzela gđa Hlo No Srz. Neka je, ali ubuduće bez Viteza, molimo.

KAKTUS

LABIRINT
Četvrtak, HRT 1, 20.56

Emisija je i dalje neprohodna i za najžilavije gledatelje jer je nepopravljivo opterećuju loši voditelji i vijesti koje su prestale biti vijesti, a nisu postale reportaže. Podobni voditelji Nataša Ban Leskovar i Petar Štefanić neće preživjeti moguću promjenu vlasti, ali večerašnja odlična reportaža o pravu djevojke, žene i majke na pobačaj ostat će rijedak primjer profesionalizma u inače katastrofalnom projektu zvanom „Labirint“. Liječnici ne odobravaju zabranu pobačaja, ali prostor je dan i drugačijima. U reportaži imamo nezaboravan citat i izjavu. Ruža Tomašić, predsjednica stranke Oca Domovine, izbrbljala se nedavno kod Stankovića protiv prava žena na pobačaj („zabranit ćemo ga kad dođemo na vlast“, dakle: nikad!), a sad HDZ-ov ginekolog dr. Ćorušić izjavljuje za „Labirint“ da je pobačaj uvijek zlo.

3 KAKTUSA

JAVNA STVAR
Petak, HRT 1, 19.00  

U prvoj sekundi nove emisije vidjeli smo nasmijanog predsjednika vlade Zorana Milanovića. Ili je mislio da je kod zubara ili je odlučio  biti drukčiji, no ni to nije trajalo dulje od tri sekunde, kao i sve odluke koje on u protekle dvije godine donosi na poslu predsjednika Vlade kojem nije dorastao. Šteta što se nije nastavilo u revijalnom tonu jer emisija je protekla u ponovljenom odbijanju da isključi Sabu i Merzelicu, dok mu stranka i cijela Hrvatska  misle suprotno. Jedino zanimljivo u prvoj polusatnoj emisiji bila je najava da će u drugoj, idućeg petka, voditelj Goran Rotim razgovarati s  g. Tomislavom Karamarkom. Iako se premijer nakratko  potrudio nasmijati od uha do uha, stvari na ozbiljnoj političkoj sceni stoje tako da je od njega zanimljiviji Karamarko koji usta otvara samo kad jede (što se pokazalo kao dobra taktika jer se razlika između njih već treći mjesec zaredom smanjuje).

KAKTUS

NAJAVA
Subota, HRT 4, 8.59

Nakon dvije godine na ledu, Branimir Bilić je „dobio termin“, što se dogodilo iznenada, kao da je dobio temperaturu. HRT škrto jučer na svojem portalu i jutros diskretno i jako skromno na Četvrtom najavljuje da će u ponedjeljak u 20.20 sati na Četvrtom programu početi nova emisija Branimira Bilića „Glas za čovjeka“. Čini nam se da je počelo pretrčavanje na stranu pobjednika. DORH se već proslavio. Odleđeni Bilić i Latin kojemu su u drugom pokušaju uvalili posao iza kamere i mnoge druge stvari trebaju sadašnjoj garnituri poslužiti kao dokaz vjernosti novim poglavarima. Oni možda dolaze tek za dvije godine, ili sutra, nije važno: nikad nije prerano prostrti se pred novim prijestoljem, ne može škoditi. Još prije mjesec dana „Labirint“ je, najavljujući to kao portret, objavio besprimjerno neprofesionalan napad na Karamarka, a idućeg petka na Prvom programu čak će se pola sata razgovarati s njim.

3 VIJENCA

>>Svi jedva čekaju da vukovarski gradonačelnik povuče svoje konce

Komentara 39

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
16:39 06.04.2014.

Nakon smjene političke vlasti u Hrvatskoj, što će se dogoditi uskoro, na Prisavlju treba započeti s masovnim čistkama i masovnim otkazima podobnih kadrova koji su postavljeni od dolaska Josipovića i još intenzivnije od dolaska HNS/SDP-a na vlast. Tu se radi o stotinama i stotinama ljudi. Nadalje, potrebno je masovne čistke napraviti po državnim poduzećima u kojima su dvije spomenute stranke uhljebljivale i instalirale svoje kadrove zadnjih godina baveći se jedino i isključivo podobnošću. HDZ je napravio ogromnu grešku 2003 godine dolaskom na vlast jer nije čistio kadrove koje je postavio račan, ostali su na pozicijama za sve vrijeme HDZ-a, a dolaskom Josipovića i kasnije Milanovića rastjerano je i ono malo ljudi što je promišljalo na hrvatski način. Upravo zbog toga masovne čistke po HRT-u ipoduzećima su nužne da se zaustavi nepodnošljiva unutarnja agresija koja satire Hrvatsku.

FR
Francika
14:32 06.04.2014.

Siroti, kak mi ih je žal. Ne znaju kaj bi. A onda bu bilo, ko i s Terezom, nikad im neću zaboraviti a čim je pokazana lova evo je usred Beograda.

DU
Deleted user
14:21 06.04.2014.

cenzura i autocenzura su jači danas nego što je to bilo u vrijeme socijalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije