Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdvajanja za CHF

Zaba u minusu otprilike 400, PBZ 200 mil. kn

zagrebačka banka
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Autor
Valentina Weisner Mijić
03.11.2015.
u 09:02

Zaba je za rezervacije izdvojila 1,74 milijardi kuna, PBZ milijardu kuna

Milijunske gubitke zbrajaju dvije najveće banke u Hrvatskoj – Zagrebačka i Privredna – zbog rezervacija potrebnih za provođenje konverzije kredita iz CHF-a u eure.

Prema podacima koje je objavila na Zagrebačkoj burzi, Grupa Zagrebačke banke, na čijem je čelu Miljenko Živaljić, u prvih je devet mjeseci ostvarila 396 milijuna kuna gubitka, dok je u istom razdoblju lani poslovala s 1,09 milijardi kuna dobiti. Sama Zaba u crvenom je 651 milijuna kuna (lani 810 milijuna kuna dobiti), no rezultat je dijelom "ispravila" grupa. Predviđeni troškovi konverzije kredita u "švicarcima" iznose im 1,74 milijarde kuna, a negativan utjecaj imalo je i fiksiranje tečaja franka na 6,39 kuna. Isključe li se ovi utjecaji, navodi se u Zabinu izvješću, rezultat poslovanja bio bi pozitivan.

Gotovo dvostruko manji, ali još uvijek golem, gubitak od 192,3 milijuna kuna bilježi i PBZ, no oni su na razini grupe ostvarili dobit nakon oporezivanja 35,4 milijuna kuna. Njihove rezervacije za troškove konverzije CHF kredita iznose 1,05 mlrd. kuna. U istom je razdoblju lani PBZ grupa imala 710,4 milijuna kuna dobiti – 20 puta više nego ove godine. Bez grupe, PBZ je u minusu 508 milijuna kn (lani 508,3 milijuna kn dobiti), ali unatoč tome, optimistično gledaju kraj godine:

– Bez obzira na navedeni financijski utjecaj, koji će biti točno utvrđen tek nakon završetka postupka konverzije kredita, banka očekuje da će poslovnu godinu zaključiti pozitivnim neto rezultatom – poručuju iz PBZ-a, koji u financijskom izvješću burzi navodi i da je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi o konverziji kredita. 

>>Obavijesti o konverziji kredita građanima će stizati nakon izbora?

>>'Ključne stavke ugovora o kreditima u švicarcima pisane su malim slovima, to je prijevara'

Komentara 3

NE
neboiznadzagreba
09:21 03.11.2015.

Jadne banke, što im država radi, prosto da se čovjek rasplače! Molim, objavite brojeve računa preko kojih se prikuplja pomoć za ovu sirotinju u nevolji!

AN
anonimus00
09:38 03.11.2015.

pazi naslov,banka u minusu..hahaha

TH
than
23:18 04.11.2015.

Zato zaradjuju dobro na drzavi, a drzava da bi mogla vracati nama oplela silne poreze....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije