Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon spuštanja NRS-a

Zaba smanjila kamate na kredite u otplati

Zagrebačka banka
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
06.12.2021.
u 14:33

Niže kamate primjenjuju se od 1. siječnja na kredite građanstvu

Zagrebačka banka smanjuje promjenjive kamatne stope na kredite u otplati nakon što je snižena nacionalna referentna stopa (NRS). Niže se kamate primjenjuju od 1. siječnja 2022. na kredite građanstvu.

Za stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečni NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,03 postotna poena, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,02 postotna poena. Kod ostalih kredita kod kojih banka koristi šestomjesečni NRS2, smanjenje kamatne stope kredita u kunama iznosi 0,02 postotna poena, a za kredite vezane uz euro kamata je niža za 0,02 postotna poena. Klijente će banka obavijestiti o nižim kamatama, umanjenoj visini anuiteta i novom otplatnom planu.

Od prve objave nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS-a je smanjen 18. put zaredom. Kamatne stope umanjene su između dva i 2,33 postotna poena za kune te između 3,11 i 3,18 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima.

NRS odražava prosječni trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ga Hrvatska narodna banka. NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije