Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURZE Zbog natječaja za MORH, snažno pokrenute dion ice Đure Đakovića

Zaba pogurala dionice Erstea i HPB-a

13.02.2007.
u 13:07

Prema nerevidiranim podacima Ina grupa lani je ostvarila dobit od 831 milijun kuna, što je 6,1 posto manje nego u 2005. godini. Ta vijest, koju je Ina objavila u ponedjeljak, izazvala je pad dionice nakon duga razdoblja rasta.

Gotovo tri posto dionica je pala na početku dana, a potom se počela oporavljati i smanjivati minus. Manji profit očito je iznenadio neke ulagače iako se još prije početka javne ponude znalo da Ina godinu neće završiti baš sjajno. No, objava podataka pala je u vrijeme galopirajućeg rasta dionice, koja je već zašla u fazu zasićenja, pa je takva informacija dobro došla da dionica krene i u drugom smjeru.

Podravka rasla 4,6 posto
Sudeći prema odnosu ponude i potražnje, dionica ne bi trebala doživjeti veće traume. Analitičari procjenjuju da će nakon prvoga šoka nastaviti val potražnje za dionicom Ine, što se pokazalo prvoga dana, kad je likvidnost znatno porasla.

Nakon dugo vremena, Zagrebačka banka donijela je vijest na tržište kapitala, pomaknula snažno vrijednost svoje dionice, ali i ostalih bankarskih vrijednosnica. Rast Hrvatske poštanske banke, Erste banke, pa i Vabe iz Varaždina u najužoj je korelaciji sa Zabom i njenom dokapitalizacijom od čak 3,6 milijardi kuna, što će kapital banke povećati 53 posto i dovodi ga na razinu od 10,3 milijarde kuna.

Zaba je dugo šutjela, a sad je obavila najveću dokapitalizaciju ne samo među bankama nego uopće kod nas. Nakon objave, dionica Zabe u samo dva dana porasla je gotovo 30 posto, što nije čudno s obzirom na to da je malo raspoloživih dionica na tržištu.

Valu vijesti nije odoljela ni Podravka čija je dionica prošloga tjedna dosegnula svoju najvišu razinu i prešla psihološku granicu od 500 kuna, uz rast od 4,6 posto. Podravka je krenula u akvizicije na poljskom tržištu i s tvrtkom Kamis sklopila ugovor o kupoprodaji marke Warzywko, treće najjače marke na poljskom tržištu univerzalnih dodataka jelima te zauzima udio veći od 10 posto tržišta. Uz marku Warzywko, Podravka je preuzela i Kamisovu marku za univerzalne dodatke jelima Perfecta, koja je registrirana na tržištima Rusije, Ukrajine i Rumunjske, što će dodatno ojačati pozicije Podravke u tim zemljama.

20.000 dionica Đure
Objava međunarodnog natječaja za MORH, za nabavu oklopnih vozila, snažno je pokrenula dionicu Đure Đakovića. Toj bi se tvrtki, naime, trebala prenijeti tehnologija za izradu oklopnih vozila, a to je sasvim nova perspektiva za nju. U ponedjeljak je protrgovano više od 20.000 dionica uz rast cijene od dva posto. Zanimanje za tu dionicu pokazuje i Grad Slavonski Brod te bivši radnici i branitelji koji traže upis dionica prema uvjetima još iz pretvorbe.

Osim Zabe, Podravke i još nekih dionica, većina je tjedan završila u simboličnim minusima i korekciji, što se nije odrazilo na visinu Crobexa, koji je tjedan okončao s 1,7 posto. Likvidnošću je pak sve dionice nadmašio Jadroplov s više od 60.000 komada te Petrokemija koja je imala udarni tjedan s 30.000 dionica u trgovanju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije