Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U doba korone Elda povećala broj radnika

– Oko 80 posto dezinfekcijskih sredstava izvozimo u zemlje Europske unije. Paralelno s proizvodnjom dezinficijensa nastavili smo proizvoditi i tekućine za e-cigarete, koje u 95-postotnom obujmu izvozimo na naše standardno tržište – ističe Marenić.
19. veljače 2021. u 06:35 1 komentara 337 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Izazove koje je donijela pandemija koronavirusa u novogradiškoj su Eldi pretvorili u novu priliku. Tvrtka koja je svjetski poznata po proizvodnji e-tekućina za cigarete, koje izvoze u 80 zemalja, lani je pod pritiskom pandemije dio proizvodnje preusmjerila na antiseptike, dezinfekcijska sredstva, ali i druge inovativne proizvode za borbu protiv koronavirusa. Već prve spoznaje o virusu u siječnju prošle godine potaknule su ih na razmišljanje kako se boriti.

Andrej Plenković i Volodimir Grojsman GOSPODARSKI FORUM Prilika za suradnju s Ukrajincima napretek, turizam, poljoprivreda...

– U vrijeme dok se korona još nije toliko raširila u Europi mi smo razvili naše vlastite recepture, izvršili atestiranja i ishodili sve propisane dokumente da možemo proizvoditi i distribuirati naše dezinficijense. Dakle, u siječnju prošle godine dobili smo ideju, a već krajem veljače smo je realizirali i bili spremni za proizvodnju – kaže suvlasnik Elde Dario Marenić, koji je i nakon odlaska u mirovinu ostao i aktivan u obiteljskoj tvrtki kao savjetnik za investicije.

 | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 05.09.2016., Nova Gradiska - Otvorenje nove tvornice tvrtke Elda, vodeceg europskog proizvodjaca tekucine za elektronske cigarete. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

U Novoj su Gradiški iskoristili svoje znanje i laboratorij za stvaranje novih proizvoda. Početne probleme vezane uz nabavu alkohola riješili su tako što su kontaktirali svoje poslovne partnere u krugu od tisuću kilometara. Ubrzo zatim stigle su prve količine etanola iz Nizozemske, Njemačke i Albanije. Sada razvijaju tri grupe novih proizvoda u području između kemijske i farmaceutske industrije.

– Oko 80 posto dezinfekcijskih sredstava izvozimo u zemlje Europske unije. Paralelno s proizvodnjom dezinficijensa nastavili smo proizvoditi i tekućine za e-cigarete, koje u 95-postotnom obujmu izvozimo na naše standardno tržište. Količine su nešto smanjene, ali svi kupci su nam ostali – ističe Marenić.

05.09.2016., Nova Gradiska - Otvorenje nove tvornice tvrtke Elda, vodeceg europskog proizvodjaca tekucine za elektronske cigarete.  Dario Marenic, vlasnik tvrtke.  Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL Širenje kapaciteta Elda: u godinu dana druga tvornica tekućina za e-cigarete

Mnoge su tvrtke zbog koronakrize bile prisiljene otpuštati radnike, no Elda je, zahvaljujući brzoj prilagodbi novonastalom stanju, čak otvarala i nova radna mjesta. Zbog dvosmjenskog rada i djelomično smanjene produktivnosti pojavila se potreba za novim zapošljavanjem pa se broj radnika povećao s 50, koliko ih je bilo prije pandemije, na 70. Rezultati poslovanja lani su bili 20 posto bolji u odnosu na 2019., a čista dobit povećana je za oko 10 posto. 

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Prilagodljivost situaciji, kreativnost, osjećaj pravog trenutka za investiranje u budućnost za vlastitu i innu dobrobit je temelj zdravog razmišljanja. Nije ta osoba čekala da joj netko drugi riješi problem, a i kako bi. Pa on osjeća svaku dobru ili lošu ... prikaži još! odluku na valastitoj koži i vlastitom džepu. To je to, za to ti ne treba Bledska škola, s tim se treba roditi.