Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širenje kapaciteta

Elda: u godinu dana druga tvornica tekućina za e-cigarete

05.09.2016., Nova Gradiska - Otvorenje nove tvornice tvrtke Elda, vodeceg europskog proizvodjaca tekucine za elektronske cigarete.  Dario Marenic, vlasnik tvrtke.  Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
04.01.2017.
u 11:15

Potražnja za našim proizvodima na svjetskom je tržištu sve veća pa želimo dodatno proširiti kapacitete, kaže vlasnik Dario Marenić

Nakon što su lani sagradili 24,5 milijuna kuna vrijedan proizvodni pogon i prvi specijalizirani europski laboratorij za analizu e-tekućina i cigareta, u novogradiškoj Eldi već pripremaju novu veliku investiciju.

Naime, u ožujku ove godine počet će graditi novu tvornicu za farmaceutsku proizvodnju s razvojnim laboratorijem na površini od 2400 četvornih metara, u kojoj će se zaposliti najmanje 30 novih radnika, većinom farmaceutskih i kemijskih inženjera. Sama gradnja koštat će oko 15,5 milijuna kuna, pri čemu u tvrtki ponovno računaju i na 30 do 45 posto novca iz europskih fondova, dok bi ostalo financirali vlastitim novcem.

– U novoj ćemo tvornici proizvoditi farmaceutske pripravke i tekućine za elektroničke cigarete farmaceutske kvalitete. Potražnja za našim proizvodima na svjetskom je tržištu sve veća. Stoga želimo dodatno proširiti kapacitete, bez obzira na sve sagrađeno protekle godine – kaže vlasnik Dario Marenić te dodaje kako bi radovi trebali trajati oko 18 mjeseci.

Privatnim se biznisom Marenić počeo baviti prije 35 godina, a u proizvodnju tekućina za e-cigarete upustio se 2008. godine. Ta uspješna mala slavonska tvrtka jedan je od najvećih europskih proizvođača u svojoj branši. Trenutačno zapošljava 46 radnika, a proizvode izvozi u više od 80 zemalja.

Nakon što su joj u 2015. ukupni prihodi narasli na 11,5 milijuna kuna, prošle godine probila je brojku od 20 milijuna kuna, a čista dobit je oko 35 posto veća nego godinu prije. Tvrtka najavljuje i nove projekte vezane uz farmaceutiku, koji će biti realizirani u razdoblju od tri do pet godina na kupljenom zemljištu u industrijskom parku u Novoj Gradiški. Projekti koji se planiraju su nikotinski pripravci za smanjivanje ovisnosti. Tako će odmah nakon završetka gradnje tvornice farmaceutskih pripravaka početi projektiranje tvornice za preradu duhanskog lista u nikotin i arome.

– Želimo nastaviti razvojni ciklus. Naši budući projekti odnose se na pripremu pripravaka kojima se kao baza koristi nikotin. Naš je laboratorij spreman i za ispitivanje kvalitete kanabinoida i čekamo pozitivne zakonske propise – ističe Marenić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije