Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U očekivanju pada

Tesline dionice postale hit za kratku prodaju

Biznismeni Elonu Musku zamjeraju nezrelo vođenja kompanije
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS/PIXSELL
08.05.2018.
u 14:32

Velik interes za kratku prodaju rezultirao je podizanjem naknade za posudbu s listopadskih 1% na trenutno iznad 3,5%

Investitori koji već godinama očekuju pad vrijednosti Tesline dionice posljednjih dana napokon imaju malo razloga za zadovoljstvo. Prema izračunu analitičara tvrtke S3 Partners, ove godine nerealizirana dobit na kratkoj prodaji Teslinih dionica iznosi 645 milijuna dolara. No, gotovo sva dobit ostvarena je krajem prošlog tjedna kada je dionica potonula 6% nakon sada već čuvenih drskih opaski izvršnog direktora Elona Muska prema analitičarima tijekom prezentacije financijskih rezultata.

Ipak, mala je to utjeha za Tesline “medvjede” koji su očekujući pad vrijednosti dionica proizvođača električnog automobila izgubili samo prošle godine 2,3 milijarde dolara jer je vrijednost kompanije na burzi skočila preko 45 posto.

Podaci S3 Capitala pokazuju kako je trenutno posuđeno Teslinih dionica za kratku prodaju u vrijednosti gotovo 12 milijardi dolara. Time je stekla status najveće oklade na pad cijene na američkom dioničkom tržištu. Samo ove godine, vjerojatno ohrabreni minusom dionice za 2018. od gotovo 10%, investitori su posudili Teslinih dionica za 2,5 milijarde dolara.

Biznismeni Elonu Musku zamjeraju nezrelo vođenja kompanije
1/12

George Schultze, prvi čovjek Schultze Asset Managementa koji je među investitorima koji vjeruju u zaradu na Teslinu padu, pojašnjava za Financial Times kako je neupitno da taj proizvođač ima dobre proizvode, ali i da je prezadužen i ima problema s novčanim tokom.

Osim vrijednosti dionica, nakon spornog sastanka stradale su i Tesline obveznice. Tako je prinos na izdanje od 1,8 milijardi dolara koje dospijeva 2025. skočio na 7,5 posto.

Velik interes za kratku prodaju rezultirao je sve oskudnijom ponudom dostupnih dionica što se reflektira u skoku naknade za posudbu. S listopadskih jedan posto ta je naknada trenutno iznad 3,5%, pokazuju podaci S3 Capitala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije