Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tesli pala dionica

Musk održao najbizarniji ikad razgovor s analitičarima s Wall Streeta

Elon Musk
Foto: DPA/Pixsell
1/2
03.05.2018.
u 21:01

Osebujni osnivač Tesle, obrušio se na analitičare koji su propitivali financijsko stanje tvrtke, dok je on htio razgovarati o budućnosti

Elon Musk, osnivač Tesla Motorsa, održao je najbizarniji ikad razgovor s analitičarima s Wall Streeta, prenose američki mediji poput Bloomberga i CNBC-a. Pitanja o poslovanju Musk je ocijenio dosadnim i glupim. Navodno, njegova je namjera bila da u redovitim kvartalnim razgovorima glavna tema bude budućnost Tesle u kontekstu autonomnih vozila ili pak otvaranja tvornice u Kini. Umjesto toga analitičari su ga stali rešetati pitanjima o financijama, budući da je ovaj osebujni poduzetnik u prvom tromjesečju već potrošio milijardu dolara dok proizvodnja Modela 3 sedana poprilično zaostaje za planiranim.

Musk na ta pitanja nije želio odgovarati, samo je govorio – dosadno, sljedeće pitanje, ili bi pitanje okarakterizirao kao “ne kul”, te ponovno tražio sljedećeg analitičara ili novo pitanje. 
S obzirom na to da Tesla ne stoji najbolje, prvi ovogodišnji kvartal, naime, tvrtka je završila uz rekordni gubitak od 709,6 milijuna dolara pa je Elon malo nervozan. Svi koji prate Muskovo poslovanje i trguju dionicama vjeruju da će Tesla morati tražiti novac iz vanjskih izvora jer ga nema dovoljno u novčanom tijeku. Stoga su jučer i tražili dodna pojašnjenja od Elona Muska, no ono što, kažu, nisu očekivali, jest da bude iznimno otresit u odgovorima.

U svakom slučaju, razgovor je završio tako da je dionica Tesla Motorsa pala 5 posto i koštala ga dvije milijarde dolara tržišne kapitalizacije.

Istina, analitičari su očekivali veću potrošnju od sada izračunatih 3 milijarde dolara za ovu godinu, njihova očekivanja bila su 3,4 milijarde dolara, ipak, i dalje je poslovanje Tesle odnosno novčani tijek u minusu. 
Problem koji brine investitore premda ih Musk uvjerava da je sve po kontrolom te će u ovoj godini Tesla biti profitabilan jest proizvodnja Modela 3s, odnosno novac potreban za svakodnevno poslovanje, stoga mnogi propituju gdje će i kako Tesla naći nove izvore za zaduživanje. Musk i dalje uporno tvrdi da će obećanje od 5000 automobila tjedno biti ostvarena, iako je uspio u zadnjem tjednu travnja proizvesti 2700 vozila. Kako prenosi Bloomberg, Tesla svake minute gubi 6500 dolara, što je 9,360.000 dolara na dan.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
tolitol
17:40 05.05.2018.

"najbizarniji ikad razgovor" - čestitke lektorima (ako postoje u večernjem) na ovom biseru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije