Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ina

Plin za industrijske potrošače preko noći poskupio čak 20 posto!

plin
Reuters
01.04.2010.
u 18:02

U Ini najnovije poskupljenje opravdavaju rastom cijena naftnih derivata 13 posto i porasta vrijednosti dolara 7,37 posto u prvom tromjesečju ove godine.

Plin za velike industrijske potrošače poskupio je preko noći čak 20 posto, potvrdili su danas u Ini. Dodali su da nije riječ o prvotravanjskoj šali te potvrdili da je plin za industriju doista u prosjeku poskupio 20-ak posto.

– S obzirom na to da je ugovorna cijena plina za opskrbljivače na distribucijskom sustavu za opskrbu povlaštenih kupaca kao i za povlaštene kupce izravno priključene na transportni sustav, određena eskalacijskom formulom, cijena plina povećala se sukladno povećanju vrijednosti naftnih derivata i tečaja dolara. Vrijednost naftnih derivata u odnosu na prvo tromjesečje porasla je 13 posto, a tečaja američkog dolara u odnosu na kunu 7,37 posto. Ovo poskupljenje ne odnosi se na kućanstva – priopćili su iz Ine. Podsjetimo, cijena plina određuje se početkom svakog tromjesečja po kompliciranoj eskalacijskoj formuli koja prati kretanje niza parametara. Nakon ovoga cjenovnog udara može se očekivati val poskupljenja mnogih roba i usluga što će biti dodatni udar na standard građana koji su već jako pogođeni velikom gospodarskom krizom.

Hrvatski proizvođači šokirani su najnovijim poskupljenjem.

- To je strava. U siječnju su nam već povećali cijenu plina 19 posto. To je kriminal, nemam druge riječi - šokirao se Ivan Miloloža, predsjednik uprave Munje, kompanije koja je jedan od najvećih potrošača plina u proizvodnji.

Ključne riječi

Komentara 2

BO
boki2105
11:53 02.04.2010.

lijepa naša....

SU
SUGAR
21:42 01.04.2010.

Cijena prirodnog plina je porasla od 01.04.2009. god. do danas za 112 %, za velike industrijske potrošaće : HEP, Petrokemiju, Šećerane. Konkurentnost proizvedenih roba Šećerana i Petrokemije na ino tržištu drastično padaju i bez poskupljenja plina, upitna je profitabilnost proizvodnjeje za ino tržišta. Domaće tržište je premalo za opstanak tih proizvodnji. Silni državni aparat nije u stanju zaštititi industrijske potrošaće od Molove bahatosti a izgleda da im to i nije posao ( Vlada, Ministarstvo gospodarstva, HERA, HGK i drugi ), istovremeno ne otvara mogućnost tržišne utakmice drugim evropskim dobavljaćima pa Prirodni plin d.o.o. ima monopol. Sklopljeni ugovori o opskrbi plinom u 2010. godini su za velike industr. potrošaće noćna mora i nemogu se raskinuti bez enormnih penala ( više desetaka miliona kuna ). Mađari ( upravljački dio INE ) vuku konce kako im paše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije