Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pevecovo carstvo potresa nova afera

Pevec navodno ima potpisan ugovor sa stranim partnerom

pevec
Goran Stanzl/VLM
09.10.2009.
u 17:16

Je li bankama u vrijeme niže profitabilnosti na tržištu stalo da Pevec riješi svoje probleme ili da ide u stečaj?

Iz Pevec grupe danas su opovrgnuli tvrdnje o pranju novca preko off shore tvrtke TS-TriStar Imperial International Credit Institute koja im je spremna dati polog od 20 milijuna eura, od kojih bi s 15 milijuna jamčili dobavljačima za robu, a s pet pokrili tekuće troškove.

Glasnogovornica Krunoslava Blaha tvrdi da Pevec sigurno nije htio izbjeći HNB, koji će ocijeniti valjanost njihova jamstva. TS-TriStar, naime, zastupa novog Pevecova strateškog partnera S+R Maschinenbau GmbH, s kojim je Pevec već potpisao ugovor obvezavši se dati mu zemljište i sagraditi halu za proizvodnju solarnih fotoćelija.

Prema pisanju nekih medija, upravo Pevecovi vjerovnici, Raiffeisen i Hypo banka, u javnost iznose tvrdnje o pranju novca. I dok Pevec, neslužbeno doznajemo, razmišlja već i o tužbi, banke za Večernji list o razgovorima ili zahtjevima od Peveca šute. Riječ je o bankarskoj tajni, tvrde.

Dio stručnjaka kaže da je jasno da je bankama stalo da Pevec riješi probleme pronalaskom strateškog partnera. No u vrijeme niže profitabilnosti na bankarskom tržištu ne odgovara im niti pretjerano reprogramiranje dugova, dok dio analitičara ne isključuje ni mogućnost Pevecova stečaja koji bi bankama omogućio lako preuzimanje tvrtke, dužne oko dvije milijarde kuna.

Program restrukturiranja Peveca vodi KPMG, koji je čelno mjesto u upravi Peveca navodno ponudio Borisu Teškom. On takvo što opovrgava. Dragan Munjiza je ponudu dobio, ali NO Gastro grupe, gdje je sada čelnik uprave, nije podržao njegov odlazak.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mirkoP
16:22 12.10.2009.

Pa onaj tekst ispod slike pomalo rasvjetljava cijeli problem. A banke imaju tu moć a s dolaskom krize otvorile im se je i mogućnost. Ima na svijetu svakojakvih lopova, ali s bankarima se nitko mjeriti ne može. Ti naprosto nikada nisu krivi, a unište normalan život miljijunima ljudi. Naravno, pritom ne mislim na osoblje koje radi u bankama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije