Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutna privatizacija

Miroslav Bunić ipak nije većinski vlasnik Zagorja Tehnobetona?

'varazdin/medjimurje, 24.11.2008., varazdin, direktor tvrtke zagorje-tehnobeton mirolav bunic Photo: marko jurinec/Vecernji list'
'marko jurinec/Vecernji list'
26.04.2010.
u 18:00

Tajni vlasnik 28 posto dionica prevagnuo u korist prijedloga da se ide u reviziju poslovanja tvrtke.

Dioničarska skupština Zagorja d.d., kompanije u čijem je 100-postotnom vlasništvu varaždinska građevinska tvrtka Zagorje Tehnobeton, dovela je u pitanje dosadašnje tvrdnje direktora Miroslava Bunića da je on najveći pojedinačni vlasnik sa 54 posto dionica.

Zahtjev malih dioničara

Skupština je sazvana na zahtjev manjinskih dioničara, koji protiv Bunića već tri godine vode rat tvrdeći da je do kontrole nad tvrtkom došao na sumnjiv način. Zbog toga su pokrenuli nekoliko sudskih sporova, koji još nisu pravomoćno okončani, a također su protiv Bunića podnijeli brojne kaznene prijave.

Skupština je odlučivala o njihovu zahtjevu da se provede posebna revizija poslovanja Zagorja d.d. za 2007. i 2008. godinu. Na kraju je to prihvaćeno, ali za revizora je umjesto kuće Antea, koju su predložili manjinski dioničari, odabrana kuća Nexia.

U tome je presudnu riječ imao predstavnik Vaba banke, koja na skrbničkome računu za nepoznatu osobu drži 28 posto dionica Zagorja d.d.

Bunić je u nekoliko medijskih istupa, ali i u svjedočenjima pred sudom, tvrdio kako se on krije iza tog skrbničkog računa, no u tom slučaju taj bi se vlasnički udjel morao suspregnuti od glasovanja o posebnoj reviziji, kako to nalaže Zakon o trgovačkim društvima.

Upravo se to dogodilo s dvama vlasničkim paketima koji, prema podacima SKDD-a, nedvosmisleno glase na Bunića (17 posto na Vabinu skrbničkom računu koji glasi na njegovo ime te 8,3 posto na Vabinu skrbničkom računu koji glasi na njegovo poduzeće Varaždinski holding) – Bunić nije glasovao o posebnoj reviziji kompanije na čijem je čelu.

Što je zanimljivo??

Nakon skupštine Bunić nije bio raspoložen za izjave.

– Ne znam zašto vas to zanima. Ja sam u upravi tvrtke, nemam što reći. Nismo dužni davati bilo kakve informacije niti bilo što govoriti o skupštini, jer ne kotiramo na burzi. Mogu samo reći da je skupština prošla u redu – bilo je sve što je želio kazati.

Situaciju u varaždinskoj kompaniji dodatno je zakomplicirala i presuda Visokoga trgovačkog suda u Zagrebu, koja je pristigla upravo na dan održavanja skupštine. Njome je potvrđena prvostupanjska odluka Trgovačkog suda u Varaždinu prema kojoj aktualni Nadzorni odbor Zagorja d.d. u listopadu 2008. godine nije izabran na zakonit način, pa je sudski opozvan. Taj je NO predložio sam Bunić, mimo zakonom propisane procedure.

Osim što će se suočiti s izvanrednom revizijom poslovanja za 2007. i 2008. godinu – a manjinski dioničari tvrde kako je u tome razdoblju bilo mnogo nepravilnosti – varaždinska je kompanija sada i u upravljačkoj krizi.

Komentara 7

MI
miso
20:43 26.04.2010.

Kao i uvijek, kao i svagdje, ne bih se čudio, da je vlasnk Miroslav Kutle.

JN
justice4all@net.hr
10:30 27.04.2010.

@ ***deleted by admin *** lagana cenzura? :-D.... Ovaj glavni lik cijele priče ima putra za direktnu ćuzu odmah! Osokoljeni samoprozvani moćnik i HDZ-ovski županijski skupštinar je već duže vrijeme pod patronatom \"središnjice\" (HDZ) i famozni varaždinski trgovački sud id i pripadno državno odvjetništvo su mu išli na ruku presudama i odlukama bez presedana ....ali neće još dugo! A i stajat će ga glave pakt sa Diavollom aka. Oleg Uskoković, famozni serviser svih kriminalnih \"balova\" (Spice, Fima-Ami, Zagorje Tehnobeton, Varteks itd.), koji će isto uskoro po zakonu prirode ispucat sav kredit koji ima kod USKOK-a tj. DORH-a....max. jos godinu dana a onda pravac bušiona shupqa....osokoljena varaždinska ekipa,lol...

NA
nadaparabola
18:13 26.04.2010.

tih 28% sigurno drzi neki srbocetnik ili komunjara.znam ja da smo mi hrvati prodane duse.jao...,pa kako ih nije sramota da pisu da je to nepoznata osoba.da mozda nije alf sa melmaka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije