Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cigarete

Mali trgovci: S novim ugovorima TDR-u profit veći 70 mil. kuna

trgovci
Arhiva Vl-a
25.01.2011.
u 16:35

Novom prodajnom politikom TDR-a zakinuti su samo trgovci, kojima zarada po kutiji pada sa 1,26 na 0,33 kn, tvrde u SUMT-u.

Predstavnici Saveza udruga malih trgovaca u ponedjeljak su od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražili ocjenu zakonitosti nove prodajne politike TDR-a, iako joj je AZTN već dao zeleno svjetlo. Uvjereni su da Olgici Spevec nisu dostavljeni i sporni aneksi ugovora kojima TDR, zloupotrebljavajući svoj dominantan položaj na tržištu, 1500 malih trgovaca dovodi pred gotov čin, ugrožavajući im egzistenciju i pravo na ravnopravnu tržišnu utakmicu, te ograničava prodaju konkurentskih proizvoda, o čemu su, tvrde, izvijestili i predsjednika Ivu Josipovića, premijerku Jadranku Kosor i ministra gospodarstva Đuru Popijača.

- Postupanje TDR-a nije u skladu s odredbom čl. 13. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja pa smo AZTN-u predložili donošenje privremene mjere kojom će se vratiti ugovori koji su bili na snazi do 31. 12. prošle godine - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Boris Listeš.

Ugovore kojima im se osnovni rabati sa 4,3 režu na 2,01% nije potpisalo njih više od 500, no i oni koji su ih potpisali od početka godine bojkotiraju prodaju TDR-ovih cigareta, tvrde u SUMT-u.

Renato Perica iz Smokinga, koji je jedan od 10 najvećih TDR-ovih kupaca, kaže kako je, unatoč rastu trošarina, rovinjski div od 2004. do danas povećao proizvođačku cijenu, primjerice Ronhilla, za 9%, a istodobno je rabat na maloprodajnu cijenu smanjio sa 11% (1,26 kn po kutiji) na 2,01% (0,33 kn). S rastom trošarina, maloprodajna je cijena tako sa 14 kuna u 2004. rasla i na 19 kuna u 2011., a kako trošarinu i PDV plaća krajnji kupac, nikako, tvrdi Perica, ne stoji tvrdnja TDR-a da novu prodajnu politiku uvodi zbog gubitaka nakon povećanja trošarina i izmijenjenih uvjeta na tržištu. Zato su jedini gubitnici u čitavoj priči mali trgovci o kojima ovisi čak 4500 zaposlenih.

- TDR tako dobije svoju proizvođačku cijenu, a država prikupi trošarinu i PDV. Istovremeno, TDR-ovi rabati u BIH i Srbiji kreću se između 4,5% do 6,5%. U Sloveniji iznose 6,5% do 7,5% MPC-a, a u ostalim zemljama EU rabati su između 7% - 10%. Podsjećam da TDR-ovi tržišni konkurenti u Hrvatskoj trgovcima na malo odobravaju bitno veće rabate, a i TDR bi zasigurno slijedio tržišne uvjete kada ne bi iskorištavao svoj dominantan položaj u Hrvatskoj. Ovako, prema nekim procjenama, TDR smanjenjem rabata dodatno zarađuje oko 70 mil. kuna – zaključio je Perica.

Divna Drstenjak iz Zagrebačke udruge malih trgovaca navela je primjer da na TDR-ov promet od 50.000 kuna zaradi 1000 kn (500 neto), dok kod konkurencije koja ima četiri puta veće rabate zaradi 4000 kn (2000 neto).

Iz TDR-a su pak, podsjetimo, ovih dana poslali priopćenje u kojemu tvrde kako je i prije isteka roka za potpisivanje 95 posto trgovaca potpisalo nove ugovore, prihvativši novu prodajnu politiku koju partnerima nude od 1. siječnja 2011.  Novi model isti je za velike i male trgovce te se većini trgovaca ukupna visina isplaćene naknade ne mijenja iako su, zbog naglog i radikalnog povećanja trošarina za čak 56 posto u nepune dvije godine, TDR-u dramatično pogoršani uvjeti poslovanja, kazali su, ističući kako novonastale okolnosti pogoduju globalnim kompanijama koje su i do stotinu puta veće od TDR-a, te stoga nije riječ o ni o kakvu sukobu TDR-a i dijela malih trgovaca, nego je posrijedi odnos između TDR-a i globalnih kompanija koje svima nama nameću nove uvjete na  tržištu.

Novi model obračuna visine naknade koji TDR predlaže trgovcima prethodno je odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i temeljen je isključivo na tržišnim uvjetima - poručio je predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković, uvjeren kako će idućih nekoliko dana u cijelosti dovršiti posao potpisivanja novih ugovora.  

Komentara 25

BA
baš
19:05 25.01.2011.

Ubi me ako razumijem ovu matematiku 11% jednako je 1,26 kn, a 2% jednako 0,33 kn. Ali razumijem da 70.000.000:1500 malih trgovaca, znači u prosjeku svakom trgovcu gubitak od 46,667 kn godinšnje. Kakvi su to mali trgovci koji samo na cigaretama zarade 60.000 i više kuna? Pušači doista dobro hrane proizvođače, državu i \"male trgovce\". Samo pušite. A država će diskriminirati građane koji žive u pograničnim područjima i dopustit će nekoj budali da interno naredi diskriminaciju pa oni mogu uvesti 2 kutije cigareta umjesto \"šteke\" kao drugi građani, kako ono rekoše zbog mravljeg ili već kakvog šverca. Samo derite.

TR
trante
20:04 25.01.2011.

nemoraš razumijeti, no točna je matematika. pogubnije je to što ništa ne razumiješ, a ideš kometirati članak... nek ti bude to najhrabrije što si učinio bez znanja. Malim trgovcima moja podrška! moraju biti složni i SVI bit u jednoj udruzi, kako bi opstali, tj. uspješno ispregovarali cijene sa ključnim dobavljačima, tako da izkonkuriraju največim retailerima u Hrvatskoj!

BA
baš
20:17 25.01.2011.

trante-vidim pun si sebe! Koristiš i neki managerski riječnik, hrabrost i znanje ponekada nemaju veze jedno s drugim pa bi na tvoje; nek ti bude to najhrabrije što si učinio bez znanja ja tebi poručio; krhko je znanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije