Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

MAKK 2018. Šesta po redu Međunarodna autorska kreativna konferencija u MSU u Zagrebu

MAKK 2018.
Foto: Promo
1/6
26.11.2018.
u 09:29

Gost je ovogodišnjeg MAKK-a bio Guy Chambers, autor najvećih hitova Robbieja Williamsa, ali i drugih svjetskih zvijezda poput Tine Turner. Ovaj je puta konferencija ponajviše bila usmjerena prema raspravi o novoj europskoj Direktivi za ostvarenje autorskih prava na jedinstvenom digitalnom tržištu

Po šesti je puta u velikoj dvorani Muzeja za suvremenu umjetnost održana Međunarodna autorska kreativna konferencija ili MAKK u organizaciji HDS ZAMP-a i Hrvatskog društva za autorsko pravo. Kako već samo ime kaže, MAKK se bavi temama koje se tiču autora i kreativaca, što podrazumijeva i ostvarenje njihovih prava i odgovarajućeg statusa.

MAKK se do sada nije događao u godini koja je više imala pravo na predznak 'presudna'. Jer, upravo je nedavno u Europskom parlamentu prihvaćena europska Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. Tako je konferencija ovaj puta imala najviše fokusa upravo na tu novu regulativu.

Tako smo prvog dana MAKK-a u četvrtak 22. studenoga imali priliku poslušati panel diskusiju upravo o novoj direktivi koja trenutno prolazi kroz trijalog, odnosno usklađenje koje će se dogoditi između Vijeća Europe, Europske komisije i Europskog parlamenta. Uz moderiranje Nenada Marčeca, glavnog direktora HDS ZAMP-a, sudjelovali Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Marko Rakar, urednik bloga mrak.org, Nikša Bratoš iz Hrvatske glazbene unije i Branko Komljenović iz Hrvatske diskografske udruge. U živoj i artikuliranoj raspravi, sudionici su upozorili na različite segmente Direktive, njene pozitivne učinke na budućnost kreativaca te oprez potreban pri njenoj implementaciji u zakonodavstva zemalja članica EU-a.

Foto: Promo

Drugog dana je Romana Matanovac Vučković dodatno obrazložila sve što donosi nova direktiva. Kao i svake godine, i ovaj je puta MAKK imao posebne goste. Naime, partner ovogodišnjeg MAKK-a bila je Britanska ambasada u Zagrebu, pa je konferenciju otvorio doista ugledan gost - Ian Moss, direktor javnih poslova British Phonographic Industryja. Moss je istaknuo digitalni streaming na kojem danas počiva glazbena industrija, ali i upozorio na tzv. „value gap“, odnosno razliku između onog koliko platforme poput YouTubea zarađuju na kreativnom sadržaju i iznosa kojeg isplaćuju autorima tih sadržaja.

No, glavna je zvijezda šestog po redu MAKK-a bio Guy Chambers, autor i glazbeni producent zaslužan za brojne hitove Robbieja Williamsa, ali i brojnih drugih svjetskih zvijezda. Chambers je otkrio brojne detalje iz svoje dugogodišnje suradnje s jednim od najpopularnijih svjetskih izvođača a gostima je konferencije bilo interesantno i poslušati kako jedan unikatan autor poput Chambersa danas ostvaruje svoja autorska prava s obzirom na to da je karijeru s Williamsom započeo još u doba CD-a a znamo da su njegovi hitovi popularni i danas. Goste je pozdravila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH. Najavila je za iduću godinu planove koji bi trebali poboljšati status umjetnika jer je u završnoj fazi izrada nacrta zakona o umjetnicima i umjetničkoj djelatnosti a očekuje se uvođenje još jednog niza mjera podrške i potpore za samostalne umjetnike.

Foto: Promo

U razgovoru 'Dnevnik jedne karijere' Saša Antić iz TBF-a je publiku podsjetio na sva umjetnička lica Josipe Lisac koja je publiku oduševila svojim živopisnim pričama o nastanku nekih njezinih najvećih hitova i albuma. Sve je važnije ostvarivanje autorskih prava u igrama čija industrija eksponencijalno raste.

Na tom panelu uz moderatora Luku Tralića Shota iz grupe Elemental, sudjelovali su uspješni kreativci iz IT i gaming industrije, Ratko Filipović, Andrej Kovačević i Damjan Mravunac, te Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijsko centra ZICER. Drugi je dan donio još i predavanja o odgovornosti Internet Service Providera za povredu autorskog i srodnih prava, organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava i tržišno natjecanje, odgovornosti novinara za štetu počinjenu objavom informacije u mediju te na kraju Okrugli stol 'Blockchain i autorsko pravo'.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije