Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE KAPITALA

Konačne ponude za Plivu do sredine lipnja

30.05.2006.
u 14:38

Događaji oko Plive u drugoj se fazi odvijaju brže nego što se očekivalo. Nepotvrđena informacija na Bloombergu o tome da se američka kompanija Barr Pharmaceuticals Inc. uključila u bitku za Plivu bila je dovoljna da cijena dionice na Zagrebačkoj burzi skoči pet posto, do 615 kuna. Burzovni su igrači proračunali da Barrova ponuda od 2,1 milijarde dolara po dionici iznosi oko 650 kuna (Actavisova 630 kuna), pa kako je riječ o sličnim ponudama, ali su dvije, krenulo je slobodnije trgovanje blizu graničnih ponuda.

Sljedećih dana tržište će se vjerojatno malo smiriti jer se tek očekuje da sve strane napokon definiraju svoje ponude. Prema nekim informacijama, riječ je o polovici sljedećeg mjeseca. Private equity fondovi također su bili u procesu dubinskoga pregleda poslovanja, no nema ni glasine o njihovim namjerama ili preliminarnim ponudama. Takvi fondovi financijski su investitori koje ulaze u kompanije na određeno vrijeme, tri ili pet godina u pravilu. Prije toga u kompanijama naprave oštro restrukturiranje kako bi ih pripremali za prodaju i dobro zaradili na takvim transakcijama. Ne zna se da ti fondovi kontroliraju neku veliku farmaceutsku kompaniju jer u tom sektoru događa se koncentriranje i preuzimanje manjih, što čine veliki strateški investitori. Ako private equity fondovi ponude veću cijenu za dionice, mogli bi se domoći Plive jer je, prema svemu sudeći, samo cijena presudna. No ako plate puno, pitanje je kako će proći u izlaznoj strategiji za nekoliko godina kada se Pliva bude opet prodavala.

Ali tek treba vidjeti hoće li Barr potvrditi svoju ponudu, što će Actavis ponuditi nakon dubinskoga pregleda , a što fondovi. Domaće tržište još je i poslije nekoliko tjedana u crvenom. Samo iznimno dnevno ne pada samo nekoliko dionica, i to onih uz koje su vezana neka aktualna događanja. Najviše je izgubila Luka Rijeka, a usporedo s njom, korekcija je zahvatila i Luku Ploče, industrijski je sektor također izgubio, a korekcije, ne tako velike, zahvatile su turistički i bankarski sektor. Hrvatsko je tržište, za utjehu, manje palo nego europska srednjoistočna koja su dulje vrijeme pod negativnim utjecajima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije