Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, Plenković: 'To je potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu'

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch, te napominje da je financijski sektor ostao jak, a banke su zadržale visoku likvidnost.
05. prosinca 2020. u 07:46 63 komentara 2243 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Kao što je to učinila u lipnju, rejting agencija Fitch je u najnovijom izvješću od 4. prosinca potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne.

U Kninu je otvoren Božićni sajam VELIKA AKCIJA Inspektori kreću u obilazak tržnica: 'Mora biti jedan ulaz, jedan izlaz'

U lipnju je Fitch predviđao da će hrvatsko gospodarstvo pasti za 8,4 posto ove godine, a u najnovijem izvješću očekuje se pad BDP-a od 9 posto. Unatoč boljim rezultatima u turizmu od predviđanja, za veći pad BDP-a zaslužna je pogoršana epidemiološka situacija koja je dovela do smanjenja osobne potrošnje i izvoza usluga, a i kratkoročne prognoze su loše zbog novih epidemioloških mjera.

Kao pozitivne stranu Fitch ističe dobre izvozne rezultate, te što su se izvoznici pokazali otpornim na izazove pandemije. Dobri izvozni rezultati spriječili su drastičniji pad BDP-a, smatra Fitch.

Budući da će se i u sljedećoj godini osjećati ekonomski efekti pandemije koronavirusa te da će trebati vremena da se oporavi sektor usluga, Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini. Očekuje se porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom. Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije, te kada poraste potražnja zahvaljujući postupnoj implementaciji projekata vezanih uz instrument za oporavak "Next Generation EU".

Zagreb: Rokordan broj zaraženih koronavirusom - građani većinom nose maske i na otvorenome kazne 500 kn Od danas kazne za nenošenje maski. Policija: Postupa se kao kod svakog drugog prekršaja

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch, te napominje da je financijski sektor ostao jak, a banke su zadržale visoku likvidnost.

Plenković: Potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu

Najnovija odluka agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske, potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja rejtinga. Naglašena je i važnost političke stabilnosti i brze uspostave nove Vlade nakon pobjede HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor u srpnju 2020., kao i usvajanja novog proračuna za 2021. te 5. kruga porezne reforme.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga na razini BBB- uz stabilne izglede. ,,Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije COVID-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez značajnijih neravnoteža, ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme i porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije'', poručio je Plenković.

Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH nabava još cjepiva I cijepljeni i preboljeli virus mogu prenijeti drugima

Dodao je da je kvalitetno upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska u stanju ne samo zadržati investicijski kreditni rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor's, nego dobiti iskorak kod Moody'sa koji je najkonzervativnija agencija.

U 2020. očekuje se proračunski deficit od osam posto BDP-a. I dok vlada predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a.

Time se potvrđuje da Vlada nastavlja s provedbom stabilne fiskalne politike, za koju Fitch ocjenjuje da još od 2016. godine ostvaruje rezultate koji nadmašuju fiskalne ciljeve.

Pozitivan utjecaj na odluku Fitcha o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga proizlazi i iz dostupnosti sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te Plana oporavka, iz kojih je Hrvatska osigurala preko 24 milijarde eura u narednom desetljeću.

Prema agenciji Fitch, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od kolovoza 2014. godine sve do lipnja 2019. godine, kada se vratila na investicijsku razinu, koju je zadržala do danas.

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Avatar sadmitrebato
  sadmitrebato:

  opet se javio patološki lažljivac te kralj demagogije i populizma plenković, kao prvo fitch nam nije povećao rejting nego nas je ostavio u smeću BBB-, kao drugo imamo najgori kreditni rejtin u cijeloj EU, nitko nema gori od nas (a ... prikaži još! ita, rum i cipar imaju isto BBB-) kao treće svi nam predviđaju veći pad bdp-a za 2020. nego što je vlada prognozirala, kao četvrto imat ćemo najveći pad BDP-a za 2020. u cijeloj EU, osim možda italije, i to sve je za hvalu??!?!?!?!

 • Avatar nosac
  nosac:

  Plenković: Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu.....znači zadržavanje kreditnog rejtinga hrvatske u smeću i najgori kreditni rejting u cijeloj EU je potvrda kvalitetnog rada vlade?

 • Deleted user:

  Ekonomija konobara, sobarica i stranačkih parazita. Dok ima kredita bit će i Hrvatske.