Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabava još cjepiva

I cijepljeni i preboljeli virus mogu prenijeti drugima

Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
04.12.2020.
u 18:40

Capak: Cjepivo će biti besplatno i dragovoljno, važno je da se što više ljudi cijepi radi kolektivnog imuniteta

Uz 5,6 milijuna doza cjepiva Pfizer/BopNTecha, Moderne, AstraZenece i Johnsson&Johnssona, Hrvatska će krajem 2021. kupiti i 300.000 doza od CuraVaca radi osiguranja kontinuiteta cjepiva i njegove eventualne sezonalnosti, kazao je danas Krunoslav Capak predstavivši detalje oko cjepiva i cijepljenja protiv koronavirusa.

Prva cijepljenja bit će cjepivima Pfizer/BioNTech i Moderna koja će biti najvjerojatnije spremna u siječnju, a ono AstraZenece očekuje se u prvom kvartalu 2021. Tek nakon registracije pojedinog cjepiva bit će poznati podaci o cjepivu i cijeni. U planu cijepljenja nedostaje samo datum distribucije i količine koje će ići za pojedine lokacije. Zna se da će prva tranša iz Pfizera biti 125.000 doza pa, ako je to kvartalna količina, njome će se cijepiti 62.500 ljudi, a ako je mjesečna, onda 125.000.

Prioritetne skupine koje je prvotno HZJZ odredio donekle su izmijenjene zbog izračuna rizika s kojim je izašla Svjetska zdravstvena organizacija pa će prvo cijepiti zdravstveni radnici koji su u direktnom kontaktu s oboljelima od COVID-19, korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne te osobe s povećanim rizikom od teških oblika bolesti.

VIDEO Počinju s cijepljenjem protiv korone sljedeći tjedan: Velika Britanija odobrila Pfizerovo cjepivo!

– Nakon toga cjepivo će se ponuditi svima. Bit će besplatno i dragovoljno, ali važno je da se što veći udio cijepi jer to vodi do kolektivnog imuniteta i sprečavanje širenja infekcije – kazao je Capak i naglasio da cijepljenjem neće početi era bez maski.

Još jedno vrijeme ćemo koegzistirati s maskama jer pretpostavka je da imune osobe, bilo da su cijepljene bilo da su COVID-19 preboljele, mogu prenijeti virus drugima ako im se on povremeno naseli na sluznicu iza nosne šupljine. Maske će nositi svi dok ne padne broj oboljelih. Danas bilježimo 3955 novih infekcija, 2427 osoba u bolnici i 262 na respiratoru. Umrlo je još 68 ljudi. Po incidenciji na 100.000 od nas je gori samo Luksemburg, a po smrtnosti Bugarska i Poljska.

Ključne riječi

Komentara 9

ST
stefj
19:04 04.12.2020.

Kako cijepljeni i oni koji su preboljeli virus mogu prenijeti virus, ako su na ogromnom broju slučajeva studije pokazale da čak niti oni asimptomatski ne prenose virus?

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
19:37 04.12.2020.

Ja sam mislio da je Malnarova nocna mora bila vrhunac te vrste showa, gadno sam se zaheba...

MA
Maux
23:55 04.12.2020.

od nas je gori samo Luksemburg, a po smrtnosti Bugarska i Poljska. << ČUDO DA NIJE ŠVEDSKA GORA S OBZIROM NA TO DA NE NOSE MASKE!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije