Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

EU parlament: Za novi ZPP 15% novca manje nego prije

Potpore za ruralni razvoj i 25 posto manje?
03. rujna 2018. u 18:41 0 komentara 171 prikaza

Dok iz Europske komisije tvrde kako je 365 milijardi eura predviđenih za zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) 2021.-2027. svega 5% manje novca u odnosu na trenutačno financijsko razdoblje 2014.-2020., prema izračunu Europskog parlamenta, to je i 15% manje, istaknuto je na prvoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EP-a nakon ljetne stanke. Europarlamentarci upozoravaju kako smanjenje financijske omotnice ozbiljno dovodi u pitanje ostvarivanje ciljeva vezanih uz klimu i okoliš, a da se pri tome ispune glavni ciljevi ZPP-a: osiguranje sigurne opskrbe kvalitetnom hranom po pristupačnim cijenama za 500 milijuna građana Unije te stabilnost i dostatnost prihoda 12 mil. poljoprivrednika, koji zajedno s prehrambenim sektorom osiguravaju 7% ukupnog broja radnih mjesta i stvaraju 6% BDP-a EU.

lubenice Zašto ne jedemo hrvatsko Polovicu dinja i lubenica uvozimo

Depopulacija velik problem

K tome, izračun EK bazira se na 2020., umjesto da su u obzir uzeti buduće sedmogodišnje razdoblje i inflacija, pa bi prema izračunu Odbora za proračun EP-a za ruralni razvoj moglo biti i 25% novca manje. Hrvatska zastupnica u EP-u Marijana Petir kaže kako je ZPP strateško i sigurnosno pitanje kojem treba posvetiti punu pažnju jer su primanja u poljoprivredi ispod prosjeka zaposlenih u drugim gospodarskim sektorima, a probleme pričinjaju i znatna depopulacija ruralnih prostora te utjecaj ruskog embarga i nepoštene trgovačke prakse. Smanjenje proračuna za ZPP pogrešna je poruka i prema mladim poljoprivrednicima, smatra Petir. Iz EP-a stoga traže se da se proračun ZPP-a za razdoblje 2021.–2027. održi barem na istoj razini kao u prethodnom razdoblju za EU-27 u realnim iznosima.

lubenice Poljoprivrednici očajni Žalosni prizori iz Slavonije: Uništavaju lubenice jer ih nemaju kome prodati

Pada povjerenje u ZPP

U Ministarstva poljoprivrede kažu kako se slažu s EP-om oko potrebe zadržavanja ukupne omotnice ZPP-a barem na sadašnjoj razini.

– Tako smo veći i nastupali u Vijeću EU – poručuju, zabrinuti i zbog kompleksnosti budućeg sustava kojom se znatno mijenjaju pravila oko dodjele izravnih plaćanja.

– Državama treba ostaviti maksimalna fleksibilnost oko odabira pojedinih modaliteta provedbe, što je Komisija i najavljivala, no dojma smo da to nije adekvatno preneseno u prijedlog – ističu. RH bi iz ZPP-a dopalo 4,035 mlrd. eura, uz smanjenu omotnicu za ruralni razvoj sa sadašnjih 2 mlrd. na 1,75 mlrd. eura.

Očekuje se da će ZPP biti jedna od najvažnijih tema novih izbora za EP i EK 2019.

oranje polje traktor zemljište Kontrola potrošnje Seljaci se žale na državu jer im ne dopušta da plavi dizel toče u bačve

Pogledajte video: Najveći sajam u Hrvatskoj

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.