Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Članovi Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica posjetili Crnu Goru

Posjetili su tvrtku 13. Jul Plantaže, koja, u okolici Podgorice, ima najveću plantažu vinograda u Europi, površine 2.310 ha, u jednom kompleksu.
01. lipnja 2017. u 09:20 314 prikaza
Članovi Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Više od trideset članova Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, u kojoj su predstavnici tvrtki – najvećih proizvođača vina s područja Virovitičko-podravske županije: PP Orahovica i Podruma Vineda iz Vukosavljevice, te predstavnici Udruga vinogradara i voćara iz Virovitice i Slatine, temeljem odluke Grupacije, 26. - 28. svibnja, bilo je na stručnom putovanju u Crnoj Gori.

21.09.2016., Donje Polje - Vinogradi u okolici Sibenika prepuni crnoga i bijeloga grozdja iscekuju prve berbe.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Eurostat Imamo 20 tisuća ha vinograda i 46.000 vinara

Posjetili su tvrtku 13. Jul Plantaže, koja, u okolici Podgorice, ima najveću plantažu vinograda u Europi, površine 2.310 ha, u jednom kompleksu.

Članove Grupacije, pozdravio je i savjetnik veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jerko Ljubičić, koji je izrazio izuzetno zadovoljstvo posjetom vinogradara Plantažama, te im se pridružio u razgledavanju.

Vinogradari i vinari su, na Vidikovcu, u središtu najvećeg vinograda u Europi, uz stručno vodstvo Dijane Boljević iz Sektora za vinski turizam, upoznati sa autohtonim sortama, klimatskim uvjetima, načinom sadnje i berbom, te karakteristikama Ćemovskog polja.

U vinskom podrumu Šipčanik, jedinstvenom vinskom podrumu u Europi, predstavnici Sektora za vinski turizam upoznali su članove Grupacije, sa uvjetima u kojima odležavaju vrhunska vina i specijalne rezerve, uz osvrt na barrique proces i premium barrique vina,uz degustaciju pjenušavog vina Crnogorski val, te vina autohtonih sorti i odabranih premium kupaža.

Posjeta je završila obilaskom Starog podruma, najstarije riznice vina, gdje su članovi Grupacije upoznati sa procesima proizvodnje ultra premium vina i uvjetima „top“ vinarije, osnovane 2011. godine, u sklopu podruma, koji je počeo sa radom još 1963. godine.

Stručno putovanje organizirala je HGK – Županijska komora Virovitica, u suradnji sa Udrugom vinogradara i voćara Sv. Vinko iz Virovitice.

Temeljem provedene ankete, među članovima Grupacije koji su bili na stručnom putovanju, iskazano je zadovoljstvo organizacijom i realizacijom stručnog putovanja, kojim se podiže razina znanja i spoznaja do kuda su došli drugi vinogradari i vinari u proizvodnji i plasmanu vina, a što će im koristiti u vlastitoj proizvodnji i plasmanu vina na tržište.

banane Uvoz hrane manji, ali i dalje porazan Jedemo banane iz Slovenije i masline iz Švicarske kune, novac PODACI ZA STUDENI HGK: Javni dug je stabiliziran i iznosi 289,7 milijardi kuna Lauba kušanje vina 2. VINART GRAND TASTING Svijet vina proteklog vikenda bio je u popularnoj galeriji Lauba
Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih