Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školovanje

Bili su stolari, zidari, električari... a danas su vatrogasci

vatrogasci
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
23.10.2012.
u 18:00

Nikada nije kasno da se promijeni zanimanje i radi ono što se na tržištu traži

Javna vatrogasna postrojba Karlovac ima pedeset i pet zaposlenih, od čega je pedeset operativaca. Većina je do posla u vatrogascima došla tijekom proteklih godina nakon prekvalifikacije. Nakon što su bili automehaničari, vozači, stolari, zidari, električari ili su se bavili nekim drugim zanimanjima, svoje novo radno mjesto odlučili su osigurati ponovnim školovanjem.

– Prekvalifikacija je kod nas oduvijek bila normalan način popunjavanja mjesta. I ja sam 1993. godine došao kao vozač, pa sam krenuo na prekvalifikaciju. Nakon toga sam se nastavio školovati na višoj i visokoj školi. U posljednjih desetak godina trend je da ljudi, pogotovo mladi, sami kreću na prekvalifikaciju. Tako i na Zavodu za zapošljavanje ima školovanih vatrogasaca. Većina ih se vidi u profesionalnim vatrogasnim jedinicama, no imaju i niz drugih mogućnosti za zapošljavanje – rekao je Miroslav Rade, zapovjednik JVP Karlovac.

Danas vatrogasci mogu raditi kao vatrogasci zaštitari ili vatrogasci u gospodarstvu, ali i na autocestama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije