Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loši primjeri

Unatoč upozorenjima "Password1" najčešći je primjer lozinke

računalo
AFP
05.03.2012.
u 12:42

Uz pomoć najobičnijeg računala i javno dostupnih alata nakon 10 sati istraživači su "otključali" 200.000 lozinki

Čak pet posto svih lozinki koje se koriste u sigurnosnim sustavima uključuje riječ "password" što na engleskom znači lozinka, donosi Neowin, a većina je uobičajenih lozinki poslovnih sustava "Password1", pokazalo je Trustwaveovo globalno sigurnosno izvješće za 2012. godinu.

Računalni sustavi često traže da korisnici "zakompliciraju" svoje lozinke što obično znači da lozinke moraju uključivati brojeve i velika slova. Čini se da su neki od korisnika ovaj zahtjev shvatili predoslovno te, umjesto da svoju lozinku sastave malo kompleksnije, odabrali najočitije rješenje koje ispunjava minimalne zahtjeve računalnog sustava.

U Trustwaveu su uz pomoć najobičnijeg računala i javno dostupnih alata pokušali dešifrirati više od dva i pol milijuna lozinki te su nakon 10 sati rada "otključali" čak 200.000 lozinki. Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da su jednostavne lozinke bile odlučujući faktor u čak 29 posto provala u sigurnosne sustave u zadnjih 12 mjeseci.

– Fundamentalni značaj lozinke nad svim drugim tehnologijama korištenim za provjeru autentičnosti jest njezina jednostavnost, ali to je ujedno i njezin najveći nedostatak – komentirao je istraživanje stručnjak za sigurnosne sustave Dan Kaminsky.

Komentara 1

MA
Macaktom
14:13 05.03.2012.

pa istina ali nije ni rješenje imati lozinku koju ne možete zapamtiti pa je pišete na papiriće ili držite u mobilnom uređaju potrebno je samo malo mašte za napraviti jednostavnu pamtljivu lozinku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije