ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Na Google Street Viewu svatko može vidjeti vaš dom, no postoji način da ga 'zamutite'

Google Street View
19.01.2023.
u 15:29

Morate biti sigurni da trajno želite zamutiti svoj dom na Google Street Viewu. Naime, Google upozorava da jednom kada zamuti vaš dom, opcija se ne može poništiti.

Google Street View, pokrenut 2007. godine, pruža uvid u brojne dijelove svijeta, a vrlo je vjerojatno da pretragom adrese možete pronaći i svoj dom. Iako mnoge zabavlja vidjeti pročelje svoje kuće ili zgrade, postavlja se i pitanje privatnosti. Naime, kao što vi možete pretražiti svoj dom putem Google Street Viewa, može i bilo tko drugi. Pitanje privatnosti posebno može biti ozbiljno ukoliko su snimljeni vaši prozori te time svatko ima uvid u vaš dom. Ipak, postoji nešto što možete napraviti kako biste sačuvali svoju privatnost. Naime, možete zatražiti Google da trajno zamuti vaš dom. 

Godine 2008., North Oaks, predgrađe Minnesote, odlučilo je da ne želi biti na Google Street Viewu te je zaprijetilo Googleu koji je potom uklonio fotografije. Godinu dana kasnije, lobistička organizacija Privacy International podnijela je službenu pritužbu britanskom Uredu povjerenika za informacije navodeći da Google nije uspio ispravno deidentificirati ljude koje je snimio, prenosi Mashable.

"Među njima je bila žena koja se preselila kako bi pobjegla od nasilnog partnera, ali koja je bila prepoznatljiva izvan svog novog doma na Street Viewu", stajalo je među pritužbama organizacije. Sada, bez obzira na razlog, jednostavno možete zatražiti da Google zamuti sliku vašeg doma ili stana. Potrebno je slijediti ovih nekoliko koraka. 

  1. Na Google Maps unesite svoju kućnu adresu
  2. Uđite u Street View opciju povlačenjem žute ikone u obliku čovjeka koja se nalazi u donjem desnom kutu zaslona
  3. Kada vidite svoj dom, pritisnite "Prijavi problem" u donjem desnom kutu zaslona
  4. Centrirajte crveni okvir na svoj dom i odaberite "Moj dom" i "Zatraži zamućenje"
  5. Napišite u predviđeno polje zašto želite da slika bude zamućena 
  6. Unesite svoju adresu e-pošte i kliknite "Pošalji"

 

Važno jest napomenuti kako morate biti sigurni da trajno želite zamutiti svoj dom na Google Street Viewu. Naime, Google upozorava da jednom kada zamuti vaš dom, opcija se ne može poništiti

Nakon što pritisnete "Pošalji", trebali biste primiti e-mail od Googlea s napomenom da "pregledava sliku koju ste prijavili i da će vam poslati e-mail kada vaš zahtjev bude riješen". Tvrtka se može javiti putem e-maila i zatražiti od vas da budete precizniji o području koje želite zamutiti. Ako do toga dođe, morat ćete ponoviti cijeli postupak, jasno navodeći određeno područje slike koje želite zamutiti.

Komentara 1

MO
montello
14:11 19.01.2023.

Pravo na privatnost ali opet ako zelimo.vidjet neke slike kuca slavnih osoba biti ce zamucene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije