Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSEKTICID ZABRANJEN U EU

Kruške iz Turske povučene i uništene, kontrola otkrila opasan pesticid

Ilustracija
Robert Anic/PIXSELL
15.11.2023.
u 15:36

Sumnja se na genotoksičnost i štetno djelovanje na zdravlje ljudi

Ostaci pesticida fosmet otkriveni su u kruškama uvezenim iz Turske, izvijestila je u srijedu europska agencija za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. Rizik je ozbiljan, kažu, te otkrivaju kako je pesticid otkriven službenom kontrolom u uzorcima krušaka uzetim na prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Kruške su povučene i uništene.

Zemlja prijave je Hrvatska, a kruške nisu distribuirane u druge države Europske unije. Insekticid fosmet je odlukom Europske komisije zabranjen u EU tek u veljači prošle godine. Sumnja se na genotoksičnost i štetno djelovanje na zdravlje ljudi, piše Danica.

VEZANI ČLANCI

FOTOGALERIJA Marin je 'šaptač ribama', dok čisti veliki akvarij u Karlovcu jesetra se mazi i jede mu iz ruke

Ilustracija
1/17

Komentara 2

OT
otrovnijezik
15:56 15.11.2023.

I opet ću psotaviti isto pitanje. Kako dođe do police? Provjerava li se prilikom prelaska granice? Prvojerava li se prije skladištenja? Provjerava li se možda u skladištu? Provjerava li se prije police? Radi li itko svoj posao ili samo ovi koji krijumčare i torbare za postotak?

JR
Jr48
15:59 15.11.2023.

Ma pojesti će to vojska preko Pleter usluga kao desert

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije