Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izvori čiste energije mogu spriječiti klimatske promjene

zan-wwf-txt.jpg
import
17.05.2007.
u 15:58

ŽENEVA - Svijet može izbjeći najgore učinke klimatskih promjena ulaganjem u čiste energije ako se unutar pet godina počne odricati fosilnih goriva, objavio je u utorak Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

U izvješću Klimatska rješenja WWF ističe da sunčeva energija, energija vjetra i drugi "dobroćudni" izvori energije mogu zadovoljavati sve veće potrebe za energijom i održati porast temperature ispod kritična dva stupnja Celzijusa.

Znanstvenici vjeruju da će globalno zagrijavanje iznad tog praga izazvati opasne oluje, poplave i suše koje mogu uništiti područja gdje žive milijuni ljudi.

Prema WWF-u, to bi mogli biti obnovljivi izvori energije, premda ih se još ne koristi u dovoljnoj mjeri da zamijene naftu, ugljen ili druga goriva koja ispuštaju ugljik, ako se vlade usuglase do 2012. godine i postave ciljeve te koordiniraju ulaganja za njihov razvoj.

"Za pet godina moglo bi biti prekasno za početak održivog prijelaza koji bi mogao spriječiti klimatske promjene", ističu znanstevnici iz WWF-a.

Tijekom prijelaznog razdoblja bi, napominje WWF, bogate zemlje trebale svoje pogone na fosilna goriva opremiti tehnologijama za hvatanje ugljika i skladištenje kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova u atmosferu.

Prirodni plin također bi se mogao koristiti kao "tranzicijsko gorivo" da zamijeni ugljen u kratkoročnom ili srednjoročnom razdoblju, dodaje WWF, pozivajući na inovacije u proizvodnji automobila, zrakoplova, brodova te zgrada koji će biti energetski učinkovitiji.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije