Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
google.ps

Google usvojio naziv 'Palestina' umjesto 'Palestinski teritoriji'

google palestina
Screenshot Google
03.05.2013.
u 18:43

Google se prilikom donošenja odluke vodio UN-om, Icannom i ISO-om. Palestina je podzravila promjenu

Google je 1. svibnja promijenio naziv palestinske inačice svoje internetske tražilice (google.ps) iz \"Palestinski teritoriji\" u \"Palestina\", piše BBC. Riječ je o imenu koje je za neke kontroverzno jer Izrael još nije priznao granice palestinske države, a u službenoj izraelskoj terminologiji Zapadna Obala naziva se Judea i Samaria. UN je u studenom prošle godine Palestini dao status države-promatračice koja još nije članica. Palestina je prije toga imala samo status \"promatračkog entiteta\". Riječ je o odluci koja je izazvala snažno protivljenje Izraela i SAD-a.

U Googleu kažu da se pri prihvaćanju naziva država savjetuju s brojnim izvorima i vlastima. U ovom slučaju pozivaju se na UN, Internetsku korporaciju za dodijeljena imena i brojeve (Icann), Međunarodnu organizaciju za standardizaciju (ISO) i druge međunarodne organizacije.

Palestinske vlasti pozdravile su Googleovu odluku.

- Ovo je korak u pravom smjeru, pravovremen korak koji potiče druge da se pridruže i Palestini umjesto \"Palestinski teritoriji\" daju pravu definiciju i ime - rekao je dr. Sabri Sadaim, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, dodajući kako su palestinske vlasti nakon UN-ove odluke pisali mnogim međunarodnim tvrtkama, uključujući i Google, tražeći ih da usvoje naziv \"Palestina\" umjesto \"Palestinski teritoriji\".

>> Suzdržanost u vezi s Palestinom: Hrvatska kao američka pudlica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije