Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST ĆE USPORITI

HGK: Rastu BDP-a za 2,8 posto u prvom kvartalu doprinijeli ulazak u Schengen i eurozonu

Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović posjetio tvrtku AD Plastik Grupa
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
29.05.2023.
u 13:29

Produbio se pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj - iznosi 3,5 posto na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini BDP je u prvom kvartalu 2023. rastao 2,8 posto uz umjeren rast svih ključnih elemenata te blagi realan pad uvoza. Još važnije, u odnosu na prethodni kvartal ekonomija je rasla 1,4 posto što predstavlja solidnu stopu rasta, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore koja doprinos rastu pripisuje ulasku u Schengen i eurozonu. Osobna potrošnja rasla je po stopi od 1,4 posto godišnje, neznatno brže od stope ostvarene u zadnjem kvartalu 2022. godine. Usporio je rast državne potrošnje: nakon povećanja od 7,6 posto godišnje u zadnjem kvartalu 2022., rast državne potrošnje u prvom kvartalu 2023. bio je znatno sporiji (2,2 posto), dok je investicijska aktivnost zabilježila rast od 3,9 posto godišnje (9,6 posto u 4. kvartalu 2022. godine).

VEZANI ČLANCI:

- Rast izvoza usluga od 9,1 posto godišnje, čini se, potvrđuje vrlo dobar početak godine u turizmu. Znat ćemo točno koliko dobar krajem lipnja kada HNB objavi podatke o platnoj bilanci u prvom kvartalu. Iz današnje perspektive, ovo bi bili prvi makroekonomski podaci koje možemo povezati s ulaskom Hrvatske u schengenski prostor i euro područje. Izvoz roba rastao je 1,5 posto godišnje, dok je uvoz roba i usluga čak pao za 0,8 posto godišnje prokomentirao je Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK.

Napominje da je iz ovih pokazatelja isključen utjecaj cijena te se može zaključiti da je pad uvoza nagovještaj sporijeg rasta u nadolazećim kvartalima, pogotovo jer je Njemačka u službenoj recesiji.

VEZANI ČLANCI:

- Danas je objavljena i industrijska proizvodnja koja je u travnju zabilježila pad od 3,5 posto godišnje, nakon pada od 0,8 posto godišnje u ožujku. Hrvatski se industrijski sektor tako u potpunosti uklapa u sivilo industrijske proizvodnje na globalnoj razini – kaže Šaravanja te dodaje da je današnja objava potvrdila ispravnost recentnih revizija rasta BDP-a u Hrvatskoj prema dva posto.

Poteškoće u industrijskom sektoru na globalnoj razini su najveća prijetnja tim prognozama. Analitičar ipak misli kako je vjerojatnije da će se prognoze za rast ove godine revidirati prema gore, ponajprije, ali ne jedino, pod utjecajem turizma.

VIDEO Nuit de Picek uvjerit će vas da je svaki život jednako vrijedan

Komentara 6

Avatar Asterix
Asterix
14:36 29.05.2023.

Smanjite cijene pa možda poraste potražnja za industrijskom robom.

EJ
ejStef
14:24 29.05.2023.

Eh da, uz ovakvu inflaciju bilo bi čudo da nema rasta potrošnje. No, bolje bilo kakav rast nego pad, a za nešto ozbiljnije i za približavanje standarda zemljama zap. Europe, treba urediti javne strukture, ništa baz toga... Nećemo nikada doseći najrazvijenije zemlje zapada po standardu, no bar možemo težiti da smo što bliže. Šteta što ne kopiramo reforme koje je Irska napravila, to bi dalo neku nadu, bez obzira na nasljeđe komunizma i minus iz rata...

IL
ilustrator
13:59 29.05.2023.

svaki uspjeh istinski ozari lice moje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije