Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković o rastu BDP-a: Ovo je deveti kvartal zaredom da imamo rast. To daje razloga za optimizam

Zagreb: Vlada otkrila detalje velike porezne reforme
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.05.2023.
u 12:28

Nastavljen je rast BDP-a. Prema preliminarnim podacima, fale podaci Eurostata za još četiri zemlje. Višu stopu rasta BDB - a u prvom kvartalu od Hrvatske imaju zasad samo Španjolska i Cipar, dok je Rumunjska približna rastu koji ima i Hrvatska, kazao je Plenković

Sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon zagrebačkog i sisačkog potresa ukupno iznose 1,003 milijardu eura kazao je premijer Andrej Plenković te dodao da će sva biti iskorištena. DZS je danas objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Plenković je rekao da to daje razloga za optimizam. "Očekujemo gospodarski rast i viši od onog što smo projicirali", dodao je. 

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković

"Mi imamo na raspolaganju od strane Fonda solidarnosti milijardu i tri milijuna eura za iskoristiti kako bismo sanirali štete u javnoj infrastrukturi", kazao je. "Za zagrebački potres je predviđeno 684 milijuna eura, a 319 milijuna eura za obnovu Banovinu. Redoviti rok za iskorištavanje je 11 mjeseci.  Kada je riječ o zagrebačkom potresu, tu smo imali dva potresa, imalo smo dodatne štete. U dogovoru s EK produlji smo rok za zagrebački potres na 30. lipnja 2023.", kazao je premijer.

"Mi smo do 30. lipnja u poziciji da se apsorbira i milijardu i tri milijuna eura, što je maksimalni iznos , ali da se iskoristi i više sredstava. Riječ je o 1330 projekata koji se odnose na javnu infrastrukturu, brojni su već završeni, mnogi  su u tijeku", kazao je. "U potpunosti će biti apsorbirana sredstva iz Fonda solidarnosti", dodao je. 

VEZANI ČLANCI:

DZS je danas objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

"To je važan podatak. Nastavljen je rast BDP-a. Prema preliminarnim podacima, fale podaci Eurostata za još četiri zemlje. Višu stopu rasta BDB - a u prvom kvartalu od Hrvatske imaju zasad samo Španjolska i Cipar, dok je Rumunjska približna rastu koji ima i Hrvatska. Ovo je već deveti kvartal zaredom da Hrvatska ima kontinuirani rast BDP-a, a to je potvrda otpornosti našega gospodarstva kombinirana s učinkom mjera koje je Vlada donosila. Možemo biti zadovoljni, raste izvoz proizvoda i usluga, potrošnja kućanstava", kazao je. 

"To daje razloga za optimizam. Očekujemo gospodarski rast i viši od onog što smo projicirali", kazao je. 

Video: Naoružanje, vojna oprema i vježbe: Građani na Jarunu došli pogledati čime vojska raspolaže

 

Komentara 22

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
13:18 29.05.2023.

Da je bilo tko drugi na vlasti a posebno sdp i možemo u propast!

AB
abcabc
12:19 29.05.2023.

Grbin i Grmoja na aparatima

EJ
ejStef
14:35 29.05.2023.

Inflacija je veća od rasta BDP-a, rast plaća u javnim strukturama je veći od rasta BDP-a, rast troškova poslovanja je veći od rasta BDP-a itd... Razloga za optimizam imaju samo zaposleni u javnim strukturama, nitko drugi. Ne vidim da će se situacija nešto poboljšati za poduzetnike, i dalje je borba s državom u rangu ili veća od borbe s konkurencijom... No ajde, bolje da imamo rast, bolje da raste rejting, dovoljno je sjetiti se Milanovića i njegove vlade da znamo da može biti i puno gore...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije