Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova teorija

Je li konačno riješen misterij izumiranja dinosaura?

dinosauri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.07.2016.
u 19:06

Količina Sunčeve svjetlosti pala je do 85 posto, dok se Zemlja na tlu ohladila do 16 posto za oko tri godine.

Dinosauri su "izbrisani" s lica Zemlje prije 66 milijuna godina jer je golemi asteroid pogodio velika ležišta nafte u Meksiku, zbog čega se u atmosferu digao crni dim te "blokirao" Sunčevo svjetlo, piše Independent

Zemlja se potom bitno ohladila i zavladale su suše. Količina Sunčeve svjetlosti pala je do 85 posto, dok se Zemlja na tlu ohladila do 16 posto za oko tri godine. U isto vrijeme količina kiše je pala za 80 posto, što je izazvalo ekstremne suše. 

Znanstvenici su u magazinu Scientific Reports napisali da su takav scenarij mogli preživjeti mali sisavci i gmazovi koji su mogli živjeti pod zemljom gdje je toplije, dok dinosauri u tim uvjetima nisu imali šanse. 

Za opstanak ili izumiranje ključno je moglo biti i različito stanište malih sisavaca i gmazova od staništa dinosaura. 

>>Otkriće novog dinosaura iznenadilo argentinske paleontologe

>>Udar asteroida nije bio ključan: Dinosauri nestali iz drugog razloga

Komentara 9

CA
Cafa
19:20 14.07.2016.

Što je tu novo? Ovo se sve već odavno zna. Glavno da su dobili novce za istraživanje.

D1
da...100
01:06 15.07.2016.

Ako nešto ne možeš shvatiti ili ti nije intuitivno, ne znači da nije točno.

IJ
ijatebi
08:26 15.07.2016.

hahaha "Evolucijske gluparije"-isto kao što je i heliocentrični sustav bio gluparija. Znači dinosauri su živjeli u doba ljudi-dobrrrrooo.Samo mi nije jasno kako se u Starom zavjetu spominju magarci ,ptice,lavovi i svašta nešto ali vidi čuda gorostase od desetke tona nitkoo da spomene.Mislim mogu već zamisliti brontosaure i t -rexa kao se naganjaju po još jednoj istini-Noinoj arci. 2016 je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije