Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zakuhava se'

Državni zavod: Razdjelnici nisu zakonito mjerilo topline

razdjelnici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
24.02.2016.
u 17:35

Rješenje krovnog tijela može biti glavni argument u ustavnoj tužbi građana protiv obveze ugradnje spornih uređaja. Nakon pojedinaca, i udruga Potrošač sprema tužbu, tvrdi da država nije smjela narediti ugradnju razdjelnika, koje i EU samo preporučuje

Nakon fijaska zbog neformiranja inspekcije pri Ministarstvu gospodarstva koja je trebala kažnjavati građane koji nisu ugradili razdjelnike, a stanuju u zgradama s više od 70 stanova, vjetar u leđa protivnicima njihove ugradnje dolazi i iz Državnog zavoda za mjeriteljstvo, odakle poručuju da razdjelnik nije zakonito mjerilo.

Država nema odgovornost?

– Sukladno Zakonu o mjeriteljstvu, zakonita mjerila moraju udovoljavati tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima, moraju biti ispitana, ovjerena i označena propisanim oznakama. Uređaj za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije, razdjelnik, nije zakonito mjerilo – kazali su iz Zavoda.

Država nije smjela narediti ugradnju razdjelnika jer se u direktivi EU oni tek preporučuju. Prvo je trebalo davati potpore za energetsku obnovu fasada, krovova i kotlovnica. Oni su trebali biti zadnji jer se s njima ne može postići energetska učinkovitost

Upravo ova činjenica krovnog tijela nadležnog za pravorijek o svakom mjernom uređaju, od vaga do vodomjera ili satova za obračun potrošnje struje ili plina, mogla bi biti presudan argument i u ustavnoj tužbi protiv razdjelnika koju je nedavno protiv Zakona o tržištu toplinskom energijom podignuo Ivica Džeba, profesor na zagrebačkom Građevinskom fakultetu.

Iz Zavoda za mjeriteljstvo naveli su i da imaju telefonskih upita građana na isporučene račune za toplinsku energiju, no da Zavod za to nije nadležan.
– Mi provodimo izvanredna ispitivanja isključivo zakonitih mjerila i to po zahtjevu isporučitelja toplinske energije kojem je pisanom predstavkom korisnik izrazio sumnju u rezultate mjerenja – naveli su iz Zavoda.

Da je riječ o nezakonitim mjerilima, upoznati su i u Društvu Potrošač čiji predsjednik Igor Vujović kaže da je država cijeli projekt ugradnje razdjelnika izokrenula naopako, od čega posljedice imaju tisuće građana.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

– Razdjelnik je obična kutijica koja ima termometar i pretvara temperaturu radijatora u impulse koje šalje u primopredajnike po katovima. Ozbiljniji je mjerni uređaj običan toplomjer od razdjelnika – kazao je Vujević.

Naveo je i da su građani kao suvlasnici potpisali ugovore oko ugradnje s tvrtkama koje ih ugrađuju pa u slučaju problema isključivo njih i mogu tužiti pa država nema nikakvu odgovornost oko nameta razdjelnika.

– Jedino što građanima preostaje je tužba na Ustavnom sudu o čemu i mi razmišljamo jer imamo svakodnevno najmanje 10-ak pritužbi nezadovoljnih potrošača – istaknuo je Vujević.
U Potrošaču smatraju i da država nije smjela narediti ugradnju razdjelnika jer se u direktivi EU oni tek preporučuju. Smatraju da je tako prvo trebalo davati potpore za energetsku obnovu fasada, krovova i kotlovnica.

– Razdjelnici su trebali biti zadnji jer se s njima ne može postići energetska učinkovitost. Treba ići korak po korak, a ne narediti ugradnju razdjelnika u limenku koja nema prave zidove i gdje su ljudima skočili računi s 400 na 900 kuna – istaknuo je Vujović.

Račun velik, zima topla

Građani koji su ugradili razdjelnike smatraju lošim i što ne mogu pratiti potrošnju na internetu iako je to tehnički moguće.

– Niti znamo koliko smo prije trošili niti koliko trošimo sada. Naš je stan u sredini zgrade građene 80-ih godina s prilično dobrom fasadom i po svim parametrima nakon postavljanja razdjelnika trebali smo imati manje račune, no oni su i dalje 500 kuna iako je zima bila jako topla – kazao je Zagrepčanin iz Ulice Milivoja Matošeca na Malešnici.

Na stranu građana među prvima je stao gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. On je najavio da će tražiti da se građanima uz pomoć interneta ili mobitela omogući svakodnevni uvid u potrošnju.

Komentara 38

ZA
zambezi
18:24 24.02.2016.

Kako je moguće da nakon ugradnje i zatvaranja radijatora dodje racun od 875 kuna za sijećanj,koji i nije bio jako hladan,a za isti mjesec prošle godine kad se grijalo stalno na najjače i bez zatvaranja račun bio 600 kn?! A tako je i za sve ostale mjesece računi unatoč štednji,su veći za 40%!

DI
Diners
19:43 24.02.2016.

E mi smo sretni koji nismo" stigli" ugraditi razdjelnike! Nas ne bu prevarili !!!

KR
kruti20
22:27 24.02.2016.

ta poštena partija i njeni uhljebi pobrali miljarde kuna i nikom niš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije