Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan ZET-a

Žele potpuno iskorijeniti švercanje: Kontrolora dvostruko više!

ZET kontrolori
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
28.04.2014.
u 09:12

U tijeku je javni natječaj za nabavu 300 putnih računala za provjeru karata. Papirnate karte ubuduće će imati bar kod kako bi se smanjila mogućnost falsificiranja

ZET-ovci planiraju ozbiljno pojačati kontrolu karata i potpuno iskorijeniti švercanje. Nakon što su nedavno vozačima autobusa naredili puštanje putnika samo na prednja vrata uz kontrolu karata, planiraju povećati i broj kontrolora.

Veći broj timova

Putnike u tramvajima i autobusima trenutačno kontrolira 144 osoba, no s obzirom na dvije smjene, dnevno je na terenu njih 70-ak. Budući da rade u timu po dvoje, troje, na raspolaganju je 30-ak timova u smjeni, što je očito nedovoljno da se švercerima stane na kraj.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Iako iz ZET-a nisu kazali koliko planiraju novih kontrolora poslati u provjeru karata, u tijeku je javni natječaj za nabavu 300 putnih računala za provjeru karata pa bi se i broj kontrolora u konačnici mogao udvostručiti.

– U planu je povećanje broja kontrolora, no uređaje mijenjamo i zbog dotrajalosti postojećih pa nisu svi namijenjeni novim kontrolorima – kazao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a. Napomenuo je i kako će unutar postojećeg kadra “novačiti” nove kontrolore kako tvrtka ne bi morala zaposliti nove ljude.

Uz nove kontrolore, ZET će nabaviti i nove, modernije uređaje, koji će zamijeniti postojeće kojima se kontrolira valjanost elektroničke karte, a novost je da će uređaji imati mali printer kako bi na licu mjesta za naplaćenu kartu mogli izdati i fiskalni račun.

Uređaj će imati i čitač kodova, a on će kontrolorima pak trebati zbog još jedne novosti.

Pomoć putem GPS-a

– Planiramo uvesti bar kodove kako bi se onemogućilo falsificiranje i poništavanje papirnatih karata, što je danas učestala pojava – kazao je Jurić. Kako bi ZET-ovi stratezi mogli planirati što bolji raspored kontrolora, novost je i da će pratiti njihov raspored po gradu preko GPS-a, što će imati ulogu i pri napadu na njih.

Naime, u slučaju incidenta, putem GPS-a u centru tvrtke znat će se točan položaj kontrolora pa će policiju uputiti točno na mjesto nezgode. ZET će ovo osuvremenjivanje stajati oko četiri milijuna kuna, no planiraju se povećati prihodi od prodanih karata.

Komentara 89

KO
korisnik25
10:05 28.04.2014.

neka stave cijenu karata od 3kn, a kazne od 3000kn, pa ce onda svi kupovati karte

Avatar pozitiva
pozitiva
10:36 28.04.2014.

Kvaliteta gradskog prijevoza u Zg-u je ispod europskog prosjeka. Stoga se i cijene karata trebaju korigirati,jer su apsolutno preskupe. Ljudi neplacanjem karata iskazuju svoj revolt,jer se osjecaju prevarenima. Kada se gradski prijevoz uistinu modernizira i kada gradjani to budu osjetili,tadada ce uredno placati i karte...

Avatar tigar 99
tigar 99
10:42 28.04.2014.

još malo pa se ne bu moglo uči na tramvaj, jer bu pun kontrolora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije