Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj

Zagrebački Tuđman neće biti najviši. Limit: 4 metra

Makarska - Spomenici prvom hrvatskom predsjedniku
Ivo Cagalj/PIXSELL
06.11.2015.
u 15:17

Čiji će rad biti odabran, odlučit će stručni žiri do kraja siječnja, do kada će se već prašiti na gradnji još četiriju fontana pokraj NSK

Zagrebački spomenik Franji Tuđmanu neće biti najveći, kako je često najavljivao gradonačelnik Milan Bandić. U službenom natječaju za izradu spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana, koji je raspisan jučer, stoji da je najveća dopuštena visina četiri metra, dok je onaj u Makarskoj s postoljem visok 4,8 metara. No, s obzirom na to da su brojni povjesničari umjetnosti i arhitekti kritični prema dosad napravljenih oko 80 raznih spomenika prvom predsjedniku, Zagreb bi morao dobiti prvi spomenik koji će odabrati priznati kritičari na čelu s Igorom Zidićem. Kao predsjednik žirija istaknuo je da će odabrati najbolje rješenje bez "favoriziranih autora".

Na natječaj se mogu javiti svi umjetnici, a poseban poziv dobili su kipari Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić. Paralelno je raspisan i natječaj za spomenik domovini koji će se graditi na livadi između Lisinskog i Gradske uprave, za čiju su izradu poseban poziv dobili kipar Petar Barišić te arhitekti Nikola Bašić i Idis Turato.

Uz Zidića, spomenik Tuđmanu birat će i Vesna Kusin, Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić i Ive Šimat Banov, a spomenik domovini Vesna Kusin, Goran Rako, Marijan Hržić, Damir Mataušić i autorica fontana pokraj NSK Helena Paver Njirić. Bandić je kazao da će se spomenik domovini idealno uklopiti u nizu nakon fontana te je najavio da će za 10-ak dana početi radovi na gradnji još četiri preostale fontane. 
(S. Bubalo)

Komentara 17

BR
brankomat61
21:07 06.11.2015.

čemu žuriti ? pričekajmo da se rodi neki novi Michellangelo jer sve ostalo biti će ruglo kao ono u Splitu ili u Kninu ili ovo na slici

BB
bozo boric
06:10 07.11.2015.

....zar nije to premaleni kip za čovjeka koji je nazvao svoj narod stokom sitnog zuba ,a sabor kokošinjcem te omogućio pljačku radničke klase stvorivši još i plaćenu glasačku mašineriju .... dignimo ga iznad oblaka neka svit vidi sramotu naroda napaćenog

BB
bozo boric
06:13 07.11.2015.

.. enveru hođi godinama su gradili spomenike zasto nebi i tuđmanu uništitelju hrvatske radničke klase ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije