Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: 'Otvorit će se po dva traka na Jadranskom mostu, a točno je i da će Grad financirati podzemne spremnike'

Foto: Dario Topić
1/9
27.09.2022.
u 12:20

– Koji normalan grad ne kupi tramvaj 15 godina. Zato imamo na ulicama tramvaje koji su stariji od mene. Do kraja mandata namjeravamo ih kupiti 60 – istaknuo je Tomašević

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije s ravnateljicom Zdravkom Krpinom označio je kraj radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Učeničkog doma Luke Botića za potrebe Hotelijersko-turističke škole. 

Podsjetimo, vrijednost ove investicije nešto je viša od 30 milijuna kuna bez PDV-a, a bivši pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, ranije je podsjetio kako su ti isti radovi započeli još 2018., ali je u međuvremenu izvođač otišao u stečaj, zbog čega su bili obustavljeni, a nastavljeni su 2019. godine.

Nadalje, bit će održana i redovna konferencija za medije na kojoj se, između ostalog, očekuju i pitanja o novom modelu odvoza miješanog komunalnog otpada koji počinje u subotu te o novim vrećicama koje su se posljednjih dana pojavile i na crnom tržištu po nižim cijenama. 

 

 

Tijek konferencije: 

Redovna konferencija započela je komentarom gradonačelnika na prometne kolapse koji se posljednjih dana zbog radova stvaraju na Jadranskom mostu. 

– Dao sam nalog da se privremena prometna regulacija promijeni. Neće više biti jedan trak od juga prema sjeveru – rekao je dodajući da će teretnim vozilima promet po Jadranskom mostu biti zabranjen te da će napraviti sve kako bi radovi trajali kraće od devet mjeseci. 

Najavio je i da će uskoro biti otvorena dva traka u svim smjerovima

O novom modelu odvoza otpada

Odgovarajući na pitanja novinara što će biti sa sugrađanima koji će morati smeće iznositi od 20 do 22 sata te što s tvrtkama koje rade do popodnevnih sati, rekao je kako je to pitanje koje se može postaviti i u Barceloni, Londonu, Bruxellesu. 

– Tamo se vrećice također odvoze navečer. U tim gradovima odvoz ide dva, tri puta tjedno. Mi ovdje uvodimo odvoz otpada svaki dan osim nedjeljom – naglasio je dodajući kako će biootpad ići preko zelenih otoka, a samo će se komunalni otpad odvoziti u ZG vrećicama. 

– Konačno ćemo maknuti kante iz centra grada – istaknuo je. 

– Točno je da će Grad financirati podzemne spremnike. Neki će morati nekoliko stotina metara do njih, pogledajte kako je to u Ljubljani. Ne mogu biti ispred svake zgrade – dodaje. 

Naglasio je i kako građani mogu svoje kante staviti na vlastite površine, u svoja dvorišta. 

– Međutim, kad je odvoz otpada, od 22 navečer do 8 ujutro, nužno je da kante vrate na svoju parcelu da ne nagrđuju ulice – rekao je te dodao kako će se broj odvoza povećati ako bude potrebno, što će se odnositi i na biootpad. 

O biciklističkoj stazi u Deželićevu prilazu i ZET-u

– Je li sporna sad biciklistička staza? Gdje su te gužve u Deželićevoj? Gdje je ta apokalipsa? Izabran sam da radim promjene, naravno, nabolje. Što god da radite u Gradu, izazvat će neke promjene. Najlakše je ostaviti sve kako jest, ali ja nisam za to izabran, izabran sam za promjene – istaknuo je gradonačelnik. 

– Što se ZET-a tiče, koji normalan grad ne kupi tramvaj 15 godina. Zato imamo na ulicama tramvaje koji su stariji od mene. Do kraja mandata namjeravamo ih kupiti 60. Vozni park ZET-a, koji smo naslijedili, katastrofa je – rekao je gradonačelnik. 

O ostavci direktora Gradske plinare

– Priče o tome da je kredit nezakonit apsolutno su netočne. Kredit je izglasan i zakonit je. Nikakvih prepreka nema da se kredit ne realizira. Odjednom je kredit postao problem u ponedjeljak, u četvrtak je izglasano hitno uvrštavanje na dnevni red, jednoglasno je izglasan kredit na Odboru – naglasio je. 

Dodao je i kako je nemoguće da bilo tko od sugrađana 1. listopada ostane bez plina te da je samo pitanje tko će im naknadno izdati račun. 

– Tehnički će se obaviti prebacivanje i kasnije će se provesti. Nadam se da će se postići dogovor s Vladom za povećanje kapaciteta plina, mi imamo plina za postojeće korisnike – ističe. 

O nezakonitim ZG vrećicama

U vezi sa ZG vrećicama, onima koje su se posljednjih dana pojavile na crnom tržištu po nižim cijenama, rekao je kako svi koji krivotvore vrećice rade kažnjivo djelo jer su vrećice zaštićene

– Nadam se da vrećice koje su dobili stanovnici Jakuševca i Mičevca neće biti u prodaji jer ćemo preispitati tu odluku. Ne možemo nemati nikakav sustav jer će nekoliko ljudi kršiti pravila. Trebamo naći način da se kazne oni koji krše pravila – dodao je.

 

 

 

Komentara 55

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:03 27.09.2022.

E moj hlebinac: tko bu po kiši i vjetru, snijegu i ledu ili pak po ljetnim vrućinama išao "nekoliko stotina metara" da odloži vreću sa smećem??? Što je sa starijima i nemoćnima, sa invalidima? Ne usuđujem se ni pomisliti kako će Zagreb izgledati kada ova lena i nesposobna banda s njime bude gotova...

ZI
Zir
11:56 27.09.2022.

Dio grada radi nove spremnike za smece, drugom dijelu se grade novcem građana, dio grada ce biti bez kanti kaze, a dio ce graditi svojim novcem spremnike za te iste kante, izgleda da nisu dovoljne vrecice koje kupimo za tuu namjenu i skupnjom smo platili odvoz iste, samo nam treba neko reci mjesto i vrijeme gdje da ju stavim, koji novci ce se utuci u spremnike, a danima se kuka po medijim o cijenama u nebo, inflacijii sl., a gradnja novih sprmnika normalna stvar, sve pet, dovoljne su samo kupljene vrecice i mjesto odvoza i stvar rijesena, a za neposlusne neka se brine on i njegovi!!

GR
Grickalica
11:48 27.09.2022.

MOZEMO mi, mozemo jel nam se moze i hoce. MOZEMO zna. Ali ne zna kako. To je tako kad si dosad stajao ispred gradevinskih strojeva i radova da bi istima smetao u radu a sad bi kao nesto radio a iskustva za tako nesto nikakvo. PisDarija od gradonacelnika pa nadalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije