Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez adventa

Umjesto toplog božićnog ugođaja na Gornjem gradu mrak i pustoš

09.12.2014.,Zagreb - Gornji grad i Stross potpuno su prazni u vrijeme adventa i nema nikakvih dogadjanja.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
10.12.2014.
u 13:00

Kraljevi ulice planirali su advent u Klovićevim dvorima

Dok je čitav centar Zagreba obasjan božićnim lampicama, stara jezgra u potpunom je mraku.

Nikad nije manje svijetlila, kažu prolaznici i stanovnici Gornjeg grada. Okićen je samo bor na Markovu trgu i dio Strossmayerova šetališta.

– Svima su puna usta Gornjeg grada kao glavnog povijesnog, kulturnog i u posljednje vrijeme turističkog brenda. Od predivnih događanja diljem grada na Gornjem gradu nema ništa od svega toga, štoviše taj najljepši dio grada na koji smo svi ponosni sam je i napušten – požalio se stanovnik Gornjeg grada. A i prolaznici su se složili da događaja u starom gradu nedostaje.

– Svi turisti tu dolaze, bilo bi dobro da se nešto priredi – kazale su Mara Sučić i Zlata Lešković. Da je Gornji grad nedovoljno okićen, smatraju i majka i kći Jasmina i Senka Kovačić, koje su na izlet stigle iz Pakraca.

Grudanje na Strossu

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Turistička zajednica Grada Zagreba podržava pak svaku inicijativu. Dodaju da Hrvatski povijesni muzej organizira advent u palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, gdje se nalaze. Prije nekoliko su godina sufinancirali "Skijanje i grudanje na Strossu", koje su osmislili Kraljevi ulica, no to nije zaživjelo.

Stav arhitekta

– Bilo je financijski neisplativo. Gornji grad treba oživljavati na druge načine, ne samo periodično – rekao je vođa Kraljeva ulice Miran Hadži-Veljković. Ove su godine planirali organizirati advent u Klovićevim dvorima, no prekasno se krenulo u realizaciju, zbog čega je sve odgođeno za iduću godinu. Obilježavanje adventa na Gornjem gradu odobrava i arhitektonska struka.

– Trebao bi biti drugačiji od ostalih adventskih događanja, jednostavan i promišljen. No svaka manifestacija trebala bi se zadržati na Strossu – kaže arhitekt Marijan Hržić, stanovnik Gornjeg grada. Bor na Markovu trgu, dodaje, trebalo bi zamijeniti drugačijim ukrasima.

– Borovi su prevrijedni da bi se iskoristili kao dekoracija i nakon blagdana bacili – smatra Hržić.

Komentara 13

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
16:10 10.12.2014.

Čekajte,njima Božić dolazi kasnije.

BL
Blomberg
14:11 10.12.2014.

Da to je stvarno sramotno, tek tu da je sve okiceno i uredjeno bio bi pravi bozicni ambijent. Valjda odgovorni misle kako ljudi nebi htjeli ici gore, ali siguran sam da kad bi se to uredilo bio bi to biserer zagreba. Zato odgovorni nemojte ni slucajno da nam taj trg druge godine bude prazan, dolje na Jelacic trgu mora isto sve ostati pogotovo sad kad za sve turisti vec znaju. Moj Zagreb mora biti NAJLJEPSI.

ĆA
ćaćaća
23:06 10.12.2014.

naravno kad gore najviše vremena provode jugoslaveni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije