Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se...

Sustav obrane od poplava ima osam etapa, završena tek prva

\'mestrovic12_nnn_gra_200910\'
Javorka Lemo/VLM
02.10.2010.
u 15:49

Državni vrh napokon treba reći gradi li se hidrocentrala kod Podsuseda – kaže K. Beljak

Bujica koja je nagrnula nakon kiše 17. i 18. rujna i mještanima Medsava, Vrbovca, Savrščaka i Celina poplavila podrume, kuće, usjeve... još dugo će se pamtiti. Ukupna šteta na samoborskom području procijenjena je na 7,1 milijun kuna.

– Samo da smo imali nasip o kojemu se priča već godinama – prelazilo je preko usta mještana s kojima smo pričali tijekom i nakon poplave. Upitali smo, stoga, Hrvatske vode što je s planiranim nasipom, čija je gradnja stala kod Samoborskog Otoka?

– Sustav obrane od poplave savskoga zaobalja samoborskoga područja podijeljen je na tri podsustava: Bregana – Gradna, Gradna – Rakovica i podsustav unutarnje odvodnje. Gradnja toga sustava predviđena je u osam etapa, a prva etapa, koja je obuhvatila gradnju zaštitnoga zida u Samoborskom Otoku i savskoga nasipa podsustava Bregana – Gradna, dovršena je potkraj 2009. godine – odgovaraju iz Hrvatskih voda.

Za drugu etapu, koja obuhvaća lijevi i desni nasip Gradne, dva mosta preko Gradne, ustav Bistrac te novo korito vodotoka Bistrac, izdana je građevinska dozvola, a početak gradnje očekuje se nakon dovršetka javnog natječaja i potpisivanja ugovora s izvođačem. Kada bi to moglo biti, iz Hrvatskih voda nisu rekli.

Također treća i četvrta etapa u fazi su projektiranja i izrade parcelacijskih elaborata. Dobivanje građevinske dozvole za izgradnju treće etape očekuje se u 2011. godini, poručuju iz Hrvatskih voda.

– Osim novca, najveći je problem rješavanje imovinskopravnih pitanja. Ostvarenje sustava ne ovisi samo o nama, već i drugim mjerodavnim tijelima državne uprave – odgovaraju iz Hrvatskih voda.

I gradonačelnik Krešo Beljak smatra da krivnja nije samo na Hrvatskim vodama.

– Upitna je državna politika jer se već godinama priča o gradnji hidrocentrale kod Podsuseda. Ako će se hidrocentrala graditi, nasipi nisu potrebni – kaže K. Beljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije