Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a gdje je reforma pravosuđa

Sudu je trebalo 20 godina da me obavijesti da sam pod ovrhom, a ne znam ni zašto

Ljerka Dvorski
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
17.03.2016.
u 13:00

Prema prijedlogu za izvršenje u slučaju iz 1996., riječ je o potraživanju od 59.620 kn, na što će se obračunati i zatezne kamate

Gotovo dva desetljeća trebalo je zagrebačkom Općinskom građanskom sudu da na adresu Zagrepčanke Ljerke Dvorski pošalje obavijest kako je nad njom davne 1996. pokrenuta ovrha. Bez ikakvih konkretnih informacija o kakvom je dugu i o kojem iznosu riječ, njome ju je pozvao da podnese prigovor na ovrhu za koju nije ni znala da postoji.

Možda je najamnina

– Prvu informaciju da se protiv mene vodi nekakva ovrha dobila sam prije nekoliko dana i iz tog dopisa nije mi bilo uopće jasno o čemu je riječ. Ništa mi nije jasnije ni sada, nakon što je moj odvjetnik na sudu izvršio uvid u spis star 20 godina – kaže Ljerka Dvorski.

Budući da je prijedlog podnesen 1996., taj bi dug s kamatama nakon dvadeset godina mogao iznositi i oko milijun kuna i to je najveći problem

Objašnjava kako je prije tridesetak godina bila s partnericom u zakupu poslovnog prostora u Kačićevoj ulici, a iz tog je ortačkog ugovora izašla 1989. pa pretpostavlja da je riječ o najamnini za taj prostor. Naime, iz prijedloga za izvršenje, kako se prije zvao prijedlog za ovrhu, vidljivo je da je vjerovnik Fond Grada Zagreba za vodoprivredu, promet, stambeno i komunalno gospodarstvo te da je riječ o potraživanju od 59.620 kuna. U istome prijedlogu jasno piše i kako će se na taj dug obračunati i zatezne kamate računajući od dana podnošenja prijedloga do isplate.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Budući da je prijedlog podnesen 1996., taj bi dug s kamatama nakon dvadeset godina mogao iznositi i oko milijun kuna i to je najveći problem. Ako dug zaista postoji, iako u odnosu na mene ne bi trebao postojati, da sam obavijest dobila pravodobno, možda bih ga i mogla platiti. No, s ovoliko godina zakašnjenja, to je zaista nemoguće – očajna je Ljerka Dvorski.

Ističe kako je zabrinjavajuća činjenica što je sa suda nitko gotovo dva desetljeća nije obavijestio da se protiv nje vodi nekakav sudski postupak, a iz spisa je vidljivo kako joj sud nije nijednom pokušao poslati sporni prijedlog o ovrsi. Čak i da je sud pokušao poslati obavijest, u slučaju da je primatelj ne podiže, ona se može staviti na oglasnu ploču i u tom slučaju dostava je uredna. No, u ovom slučaju ni to se nije dogodilo.

Pronađen je lani

– Iz spisa je vidljivo kako je sud u ovih 20 godina čak i poduzimao neke radnje, ali ja o svemu nisam znala ništa. No isto je tako vidljivo da se po predmetu u razdoblju između 1999. i 2008. nije radilo ama baš ništa – objašnjava Ljerka Dvorski. Protiv spornog prijedloga putem svojeg odvjetnika podnijela je prigovor, i to po više osnova. Ako Općinski građanski sud i uvaži njezin prigovor, stranke će biti upućene u parnični postupak čiji je završetak neizvjestan.

ne može se izbjeći situacija da se spis zagubi i da se ovakvo nešto dogodi. Po navedenom predmetu sada se žurno postupa

Odgovor suda

– Razmišljam i o podnošenju kaznene prijave protiv nepoznate osobe radi povrede službene dužnosti jer netko na sudu očito nije radio svoj posao – zaključuje Ljerka Dvorski.
Zbog čega se na jednom tako jednostavnom spisu nije radilo toliko godina i je li riječ o nemaru sudaca koji su radili na predmetu, provjerili smo na Općinskom građanskom sudu.

Glasnogovornica suda, sutkinja Laura Crnić Klapšić odgovorila je kako je predmet, nažalost, bio zagubljen te se po njegovu pronalasku u 2015. počelo postupati.

– U spisu je 1999. stavljena naredba da se prigovor jedne od ovršenica dostavi ovrhovoditelju, a unatoč svim našim naporima, ne može se izbjeći situacija da se spis zagubi i da se ovakvo nešto dogodi. Po navedenom predmetu sada se žurno postupa – piše u odgovoru iz Općinskog građanskog suda.

Komentara 8

RA
rada1811
13:08 17.03.2016.

Zastara je

OB
ObrenM
13:20 17.03.2016.

Nema zastare.To je patent krvopija -masona Hanzekovica i Orsata Miljenica.Zastare ima samo za politicke kapitalce.

OB
ObrenM
13:20 17.03.2016.

Nema zastare.To je patent krvopija -masona Hanzekovica i Orsata Miljenica.Zastare ima samo za politicke kapitalce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije