Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stojak ostao uz HNS, a s Mrak-Taritaš ide ostalo dvoje vjećnika

Najaktivniji zastupnik iz prošlog saziva kaže da će i dalje ostati opozicija Bandiću i njegovoj većini
13. lipnja 2017. u 17:07 6 komentara 1779 prikaza
stojak
Foto: Željko Lukunić/ PIXSELL

Nijedan čovjek nije otok, ali HNS-ov Tomislav Stojak mogao bi postati. Za najaktivnijeg skupštinskog zastupnika u prošlom mandatu, ako je vjerovati njegovim dojučerašnjim kolegama iz stranke, u klubu koji čine liberalni demokrati neće biti mjesta, a razlog za to vrlo je jednostavan – od četiri HNS-ova kandidata na listi za Skupštinu, troje uskoro više neće biti članovi stranke.

Goran Beus Richembergh Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh napustio HNS: 'Putevi su nam se razišli'

Ispoštovao je odluku

Anka Mrak-Taritaš, Sonja König i Stanko Kordić nisu htjeli s HDZ-om, čime su potpisali da dalje nastavljaju kao nezavisni zastupnici, a Stojaku prepuštaju ulogu jedinog “narodnjaka” u gradskom parlamentu. Neovisno, pa čak i od koalicijskog partnera s liste SDP-a ići će “velika trojka”, koja bi uskoro mogla i osnovati stranku, i to s također bivšim kolegama iz stranke Goranom Beusom Richemberghom, Nadom Turinom-Đurić i Vesnom Pusić.

– Cilj mog daljnjeg političkog djelovanja bit će vratiti povjerenje građana u javni angažman – poručila je Anka Mrak-Taritaš, dok je Goran Beus-Richembergh jednostavno rekao kako su “otišli iz društva u kojemu više nema mjesta za dosljedne ljude”. Upravo Beus, koji je bio i kandidat za gradonačelnika Velike Gorice na ovogodišnjim izborima najviše je Stojaku spočitnuo što je za koaliciju HDZ-HNS dao svoje “da”. Pristanak koji, kako je objasnio Stojak, nije bio pristanak njega kao osobe, već njega kao predsjednika Središnje-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a. Točnije, svoju je odluku donio, rekao je, jer se vodio mišljenjem većine članova stranke iz Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

– Jedino na taj način mogao sam ispoštovati većinsku volju organizacija HNS-a moje regije, koje su se za takvu odluku opredijelile i zadužile me da je prenesem vodstvu stranke na sjednicama središnjih stranačkih tijela. Bilo kakva druga moja reakcija predstavljala bi direktno kršenje povjerenog mi mandata u Predsjedništvu i Središnjem odboru HNS-a – pojasnio je Tomislav Stojak, pa dodao kako je pristao biti dio tima, a iza njegovih će odluka stajati i onda kada se “negdje u dubini duše” s njima ne slaže.

“Tomica će se snaći”

Što se Skupštine tiče, Stojak će, napomenuo je, “ostati opozicija Milanu Bandiću i njegovoj većini u Gradskoj skupštini”. Većini koja će vrlo vjerojatno biti sastavljena od Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, HDZ-a i stranke “Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku”. Tako bi državni “prijatelji”, jer u Saborskoj je većini, uz HNS i HDZ, i nezavisni Željko Lacković, koji u parlamentu mijenja Milana Bandića, na gradskoj razini trebali biti na suprotnim stranama. Raspletu čitave situacije te kako će se Tomislav Stojak snaći kao “Pale sam na svijetu”, pomalo zločesto vesele se vidjeti ostali zastupnici, koji bi do kraja ovog mjeseca trebali zauzeti klupe u Ćirilometodskoj. Uzet će ga u svoje klubove ne budu li ga htjeli dojučerašnji kolege iz stranke, šale se, a onda posve ozbiljno komentiraju kako se “Tomica snaći”, ali samo ako se nastavi držati svojih dosadašnjih principa.

– Neka bude konstruktivan i neka mu ne pada na pamet da se pridruži Bandiću – kažu u gradskom SDP-u, dok HDZ-ovci kalkuliraju kako bi njihova potencijalna većina s gradonačelnikom i “esihovcima” mogla postati “deblja”, pridruži li joj se Stojakova 27. ruka. Za to male su šanse, međutim, jer sam HNS-ovac kaže kako će koalicijski sporazum sa SDP-om, HSS-om i ostalim partnerima poštovati.

Tomislav Stojak 'zagrebački razgovori' HNS-ov Tomislav Stojak: Popio sam kavu s 200 ljudi i saznao što ih muči Sjednica Gradske skupstine na kojoj zastupnici biraju novog predsjednika Skupstine. Gradska Skupština Stojak (HNS) je najaktivniji političar, najljeniji su oni s Bandićeve liste Milan Bandić MILAN BANDIĆ Skupština u srpnju o referendumu za promjenu imena Trga maršala Tita
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas