Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI Listu za Gradsku skupštinu sastavio šef SDP-a Z. Milanović, a ne M. Bandić

SDP: Rađenović, Račan, Šprem i Mrsić umjesto poslušnika

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
27.03.2009.
u 23:38

Milanu Bandiću bliski ljudi koje želi u izvršnoj vlasti dobit će posljednja mjesta na listi SDP-a za Gradsku skupštinu, jer Milanović na ovim izborima ne želi trkače i zečeve, nego ljude koji će zaista raditi u Skupštini – otkrio nam je visokopozicionirani izvor iz SDP-a, iznimno dobro upućen u sastavljanje lista za lokalne izbore.

Neće dogovarati koalicije
Šef Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, tvrdi naš izvor, zagrebačku Skupštinu smatra, uz Sabor, jedinim bitnim parlamentarnim tijelom u državi i neće dopustiti da mu kontrola nad njom izmakne iz ruku. Iako formalno liste za izbore sastavljaju lokalne organizacije, Milanović će zagrebačku zasigurno popuniti svojim ljudima, jer samo on ima pravo potpisati liste prije službene kandidature. Zbog toga za velik broj sadašnjih zastupnika, koji su dosad služili samo kao glasači za svaki prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, više neće biti mjesta na listi.

– Milanović će popuniti prvih 26 mjesta (natpolovičnu većinu, op. aut.) na SDP-ovoj listi, a ostatak će prepustiti Bandiću i eventualnim koalicijskim partnerima. Bandić je usto dobio poruku da ne preuzima nikakve obveze u ime stranke prema mogućim partnerima – ustvrdio je naš izvor. Predsjednik SDP-a, naime, ne želi da mu se, kao dosad, iz dana u dan pojavljuju nove Bandićeve afere i drži da će sastavljanjem liste, odnosno imenima na njoj, poslati jasnu poruku javnosti da će gradonačelnik ubuduće biti pod čvrstom kontrolom stranke.

Ograđivanje od afera
Dosadašnji Bandićevi slijepi poslušnici najviše se mogu nadati mjestima u gradskim četvrtima, a umjesto njih visoka mjesta na listi dobit će Ivan Račan, Boris Šprem, Jurica Meić, Mirando Mrsić, Igor Rađenović...

– Oni koji su dosad slijepo glasovali umjesto da razmišljaju bavit će se politikom u Sesvetama i Črnomercu, a ne u Skupštini. Milanović želi mir u Zagrebu, bez afera i sumnjivih poslova – zaključio je naš sugovornik.


Uz SDP mjesta bi mogao dobiti i HSU

Od koalicijskih partnera nekoliko mjesta dobit će samo Hrvatska stranka umirovljenika, kojoj bi Bandić mogao ponuditi i mjesto drugog zamjenika gradonačelnika, iako bi Milanović bio sretniji da to mjesto pripadne nekoj od istaknutih esdepeovki. Postoji mogućnost da se SDP-u u Zagrebu pridruži i DC, no oni ne mogu dobiti više od 40. mjesta na listi, odnosno ne mogu se nadati ulasku u Skupštinu. No, njihov čelnik Joško Morić ionako je zaposlen u Holdingu, pa im i ne treba puno više od toga.


U drugom krugu žele eventualno Mesića

Milanović se pribojava drugog kruga izbora u Zagrebu jer ne vjeruje da Bandić ima dovoljnu podršku birača da se odupre valu glasača gnjevnih zbog njegovih afera. Bandić, po procjenama SDP-a, nema potencijala da u 2. krugu značajno poveća broj glasača, pogotovo jer se većina nezavisnih kandidata manje ili više otvoreno deklarira ljevičarima. Zbog toga bi im, tvrde u SDP-u, odgovaralo da u drugi krug uđe J. Mesić, jer se nadaju da Zagrepčani neće toliko okrenuti leđa SDP-u da glasuju za HDZ-ova kandidata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije