Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODULJEN ROK

Razdjelnike dosad ugradilo 12.781 od 100 tisuća potrošača

10.03.2011. Trakoscanska ulica, Varazdin, Stanari zgrade 22 u Trakoscanskoj ulici zale se na prevelike racune grijanja od kad im je tvrtka Grijanje postavila razdjeljnike na radijatore Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
13.11.2014.
u 11:00

Uveden je i tzv. korekcijski faktor da bi se građane natjeralo da ugrade razdjelnike prije konačnog roka

Razdjelnike topline u starim zgradama koje se griju na gradsku Toplanu i koji jamče pravedniju raspodjelu potrošnje, a time i račune, do sada je ugradilo 12.781 od sto tisuća potrošača (u 201 od 2000 zgrada) u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. U istim zgradama, u kojima je dio potrošača ugradio razdjelnike, 1674 potrošača to nije napravilo pa će ove zime, umjesto pravednijih računa, koji su u skladu s njihovom potrošnjom, dobiti "kazne", odnosno računi će im biti uvećani.

Penali na 67 posto računa

– Za krajnje kupce toplinske energije koji nisu ugradili razdjelnike topline, a njihov je stambeni ili poslovni prostor spojen na zajedničko mjerilo toplinske energije na kojem je većina ostalih suvlasnika ugradila razdjelnike, od 1. rujna 2014. primjenjuje se korekcijski faktor isporučene toplinske energije 1,5 – kazao je Robert Krklec, direktor Toplane. Objasnio je da je riječ o penalima kojima se tim korisnicima naplaćuje 50 posto više isporučene energije nego što bi trebalo prema kvadraturi stana, a cilj je da ih se privoli da ugrade razdjelnike. Krklec je objasnio da taj namet nije izmislila Toplana, već da je riječ o odluci Ministarstva gospodarstva kako bi građani ugradili razdjelnike prije rokova, a to su kraj 2015. za stanare u zgradama s više od 70 stanova te kraj 2016. za manje zgrade. Svi građani koji prekorače taj rok mogu očekivati kazne od 10 do 50 tisuća kuna, što je mnogo više od ugradnje samih razdjelnika.

– Navedenim krajnjim kupcima neće doći do porasta ukupnog mjesečnog troška iskaznog na računima za toplinsku energiju za 50 posto, već će se udvostručiti samo dio troška koji se odnosi na količinu isporučene toplinske energije. Osim tog troška, ukupni mjesečni račun sastojat će se od troška za snagu te od naknade za djelatnost opskrbe toplinskom energijom i naknade za djelatnost kupca toplinske energije – kazao je Krklec. Dodao je da od navedenih elemenata na godišnjoj razini najveći dio troška za toplinsku energiju za pojedini stan ili poslovni prostor, otprilike 67 posto, odnosi se na stavku za isporučenu toplinsku energiju.

Kod susjeda manji računi

Da su kazne zaista dodatni motiv, potvrdili su iz tvrtke Brunata, koja je u Zagrebu ugradila razdjelnike u oko 6000 stanova.

– Ljudi su skeptični, no ove smo godine imali rekordan broj takozvanih naknadnih priključaka. Vidjeli su kod susjeda da razdjelnici imaju smisla, a kako im prijete još veći računi, odlučuju se i sami ih ugraditi – kazala je Jasmina Mimica iz tvrtke Brunata.

>>Za razdjelnike topline Grad daje do 2500 kuna po stanu

Komentara 28

JA
james49
12:14 13.11.2014.

I to će se na kraju pokazati kao namjerna prevara. Tako dugo dok ne postoji alternativa i mogućnost da ja izaberem tko će me grijati, nema tu ništa. Danas sam dobio račun za listopad, u kojem nisam uopče uključio radijatore, i poslali su mi račun da sam potrošio 20 kWh. A na stranici koja vrši očitanje je 0. Lopovi su bili, lopovi ostali. Samo sad su svoju otimačinu legalizirali.

DU
Deleted user
11:26 13.11.2014.

to je protuzakonito i protustavno. ne moze te neko kazniti ako sw moze izracunati koliko si potrosio. ako zgrada ili vise njih ima brojac onda se tocno zna koliko su potrosili. Sve ostalo su hrvatske nebuloze po principu ako prodje prodje.....to je reket!

MR
mrnmarina
18:49 13.11.2014.

Staljin je za ove šaljivđija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije