Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

Raste broj neljubaznih vozača u našem gradu

Održana je akcija koju već 22 godine provode Škola za cestovni promet, Turistička zajednica, Policijska uprava Zagrebačka i Autoklub Siget
02. lipnja 2018. u 09:24 10 komentara 1200 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Oko 50 učenika Škole za cestovni promet odjenulo je žute kute, uzelo papir i olovku te se zaputilo na najprometnije točke u centru kako bi 'izmjerili' koliko su Zagrepčani – ljubazni u prometu.

Dan Zagreba Zbog fešte u gradu odustali od dugog vikenda

Sve je gore i gore

– Već 22 godine provodimo ovu akciju tako da učenici bilježe koliko vozila, od svih koja prođu, stane pješacima na zebri kada se to od njih očekuje. Naravno da ima još elemenata prema kojima bi se mogla mjeriti ljubaznost u prometu, od poštovanja ograničenja brzine i drugih prometnih pravila do ponašanja prema ostalim sudionicima u prometu, od pješaka do biciklista i ostalih vozača. Nije ni stvar uvijek u poštovanju zakona, nekada je važno i pokazati dobru volju, propustiti nekoga... – objašnjava Tomislav Čurković, profesor prometne skupine predmeta u Školi za cestovni promet.

Čak i samo prema parametru stajanja pješacima na zebri, Zagrepčani se nemaju baš čime pohvaliti. Dugo je godina, naime, omjer ljubaznih i neljubaznih vozača bio otprilike 70 naprema 30, čak je statistika bila sve bolja iz godine u godinu. No, u posljednjih su se nekoliko godina vozači očito pokvarili, pa je tako 2016. bilo samo 66,43 posto ljubaznih, u odnosu na 33,57 neljubaznih vozača. Prošle se godine broj savjesnih vozača smanjio 9,62 posto pa se tako broj nesavjesnih vozača povećao čak 41,19 posto.

– Ako se nastavi ovim tempom, očito će uskoro 'omjer snaga' biti pola-pola, a to je jako poražavajuće. No ti su podaci u skladu s drugim crnim trendovima, odnosno sve većom smrtnosti kako na zagrebačkim tako i na hrvatskim cestama općenito – rekao je Čurković. A prema onome što su učenici mogli vidjeti na zagrebačkim cestama ovog tjedna, očekivati je da ni ovogodišnji rezultati neće biti ništa optimističniji.

Na 20 lokacija u gradu

– Stojimo na križanju Gajeve i Masarykove već dva sata i nije baš dobra situacija. Jako puno automobila ignorira pješake, na kojima se vidi da ne prelaze cestu baš sa sigurnošću, nisu sigurni hoće li im automobili stati, i to s razlogom. A ima i pješaka koji naglo krenu, pa auti naglo stanu, pa ni vozač ni pješak ne znaju bi li trebali krenuti... – rekla je učenica trećeg razreda Gabriela Grčević, dok je njezina kolegica Tihana Hakala rekla kako je bilo i nekoliko opasnih situacija. Tako je jedan vozač točno kod zebre krenuo 'u rikverc' i zamalo pokupio pješaka.

Takve su situacije učenici bilježili na ukupno 20 lokacija u gradu pa, iako podatke nesavjesnih vozača nisu bilježili, zapisivali su registracije onih savjesnih. Oni će ući u bubanj, a deset najsretnijih bit će izvučeno te će 14. lipnja dobiti nagradu u akciji koju, uz Školu za cestovni promet, organiziraju Policijska uprava Zagrebačka, Turistička zajednica i Autoklub Siget.

1 / 4
Business VIP kup
Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - Prometna budućnost Hrvatske hrvatska kakvu trebamo Isplativ i siguran promet do 2030. pokrenuo bi gospodarski razvoj Zračna luka Franjo Tuđman dočekala milijuntu putnicu Redovna zračna linija Zagreb od 1. rujna izravno povezan sa Seoulom COSI FAN TUTTE U HNK Zagrebački studenti pokazali svoje vještine i snalažljivost u besparici
Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • toni_cobra:

    Bitno je da presretaci "krstare" autocestama (i kaznjavaju VOZILA koja su sigurna za "TE" brzine). Kad je netko vidio policajce da SVAKODNEVNO kaznjavaju po ulicama??? Jos gore je sto instruktori po autoskolama tumace ZOSPC kako njima odgovara (i tako uce kandidate)

  • herojulice:

    Zato se u Bosni smanjio.

  • TL:

    Za nekulturu, primitivizam i ne pridržavanje zakona postoji tako blagi izraz "neljubazni" !