Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZAO BROJKE

Radnik Čistoće tvrdi: 'Ovo je moja platna lista, lažu o tome kolike su nam plaće'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/24 sata
1/6
25.01.2023.
u 10:35

O svemu je konferenciju za medije sazvao i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je najavio kako će Uprava Holdinga ''prijaviti nezakoniti štrajk''

Štrajk radnika Čistoće u Zagrebu traje već treći dan, a dogovor s Upravom trenutačno je još u zastoju zbog povećanja koeficijenata koje radnici traže. Štrajk radnika počeo je u ponedjeljak ujutro, a povod su bili otkazi uručeni trojici radnika koji su snimljeni kako različite vrste odvojenog otpada u posebnim vrećicama bacaju u isti kamion. 

O svemu je konferenciju za medije sazvao i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je najavio kako će Uprava Holdinga ''prijaviti nezakoniti štrajk''. Voditelj Čistoće Davor Vić naglasio je kako su radnici u siječnju dobili povećanje.

– Prosjek za komunalnog radnika je 990 eura, a 1240 eura za vozača – rekao je Vić jučer za HRT, što se odnosi na bruto iznos, a jedan radnik tako je priložio i svoju platnu listu za 24 sata.

– Evo, pogledajte, ovo je moja platna lista. Lažu o tome kolike su nam plaće – pokazao je jedan radnik. Na njegovoj platnoj listi tako stoji iznos od 5.207,29 kuna neto, odnosno 691 euro.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/24 sata

Inače, radnici su uputili 11 zahtjeva kako bi se štrajk prekinuo, no prihvaćeno je njih tek pet, među kojima nije povećanje koeficijenata. Faktograf je također objavio koliko su najmanje plaće u Čistoći i koliki je najviši iznos koji radnik može zaraditi.

Prema njihovim navodima, najniža plaća trenutačno iznosi 4800 kuna neto – 3052 kune osnovice pomnoženo s najnižim koeficijentom koji iznosi 1,6. Ako u to sve ubrojimo rad nedjeljom, blagdanima, rad u drugoj i trećoj smjeni, radnik Čistoće može zaraditi do 5800 kuna.

>> VIDEO Nastavljen štrajk radnika Čistoće

Komentara 28

DU
Deleted user
10:48 25.01.2023.

Iz odnosa prema radnicima vidi se zašto štrajkaju. Ne postoji "nelegalan štrajk". U svim demokracijama štrajk radnika je legalan način iskazivanja zahtjeva i nezadovoljstva radnika. To što se upravi i voditeljima smjena to ne sviđa, drugi je par cipela.

PA
papiribica
11:03 25.01.2023.

Dok se guzonjama kupuju Tesle

RS
rafael.sucic
12:42 25.01.2023.

Plaća i za rad subotom, u smjeni i prekovremenim satima. Dok direktor ima 30t kuna, kartice, auto, stan... Zenf sramiš li imalo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije