Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

Štrajk se nastavlja? Treća smjena ne izlazi na teren, jer im nije rečeno što je dogovoreno

Radnici Čistoće ušli u treći dan štrajka - grad sve više u smeću
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.01.2023.
u 23:28

Samoorganizirani radnici odlučni su u svojim zahtjevima, a najvažniji su oni da operativi Čistoće povećaju koeficijenti

Radnici zagrebačke Čistoće ni jutros nisu izašli na teren te su nastavili prosvjed kojim traže povećanje plaća.  Komunalni radnik Čistoće Sabahudin Sedić za Hinu je jučer potvrdio kako se njihova blokada Čistoće nastavlja, a najava da ni danas ujutro ne izlaze na teren negativan je odgovor na apel iz zagrebačke Gradske uprave koja razmatra što s radnicima koji su u nezakonitom štrajku.

– Ni treća ni prva smjena neće izaći na teren – rekao je Sedić sinoć dodavši kako su samoorganizirani radnici odlučni u svojim zahtjevima, a najvažniji su oni da operativi Čistoće povećaju koeficijenti.  O tome je danas govorio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je zatražio radnike da se vrate na posao te da nastave pregovore. 

Tijek događaja: 

23:51 - Glavni sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Zdravko Stoilković komentirao je nastalu situaciju za Hrvatski radio.

- Kamioni još uvijek stoje. Radnici su došli na posao, jedan dio radnika je unutra, razgovaraju s poslovođama, jedan dio je vani. Razgovarao sam s grupom koja je vani - oni nisu voljni izaći, kažu da je prekid rada napravila prva smjena pa neka prva smjena i pokrene, rekao je Stoilković.

Uvjeren je kako će prva smjena pokrenuti rad i da će kamioni u prvoj smjeni izaći van.

- Ovi radnici koji su ovdje, očito nemaju komunikaciju s radnicima koji su danas postigli dogovor s poslodavcem i nemaju pisanu potvrdu da je sporazum postignut i za sada, koliko vidim, nemaju namjeru izaći. Hoće li se nešto promijeniti tijekom večeri, zaista ne znam, pojasnio je.


23:45 - VIDEO: Treća smjena nije izašla na ulice


23:11 -  Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je za RTL neizlazak radnika Čistoće na teren.

"Predsjednik uprava je na megafon sve predstavio, pitalo se slažu li se da se krene u odvoz, da nema sankcija i da se nastave pregovori. Uglas su rekli 'da'.. Neozbiljno je ako se neće držati dogovora, kako da se mi onda držimo, da pregovaramo s nekima tko to ne poštuje. Ovo je sad već drugi put", tvrdi pa se zapitao jesu li sindikati predstavnici radnica ili nisu.

"Ako nisu, onda mi pregovaramo s krivim ljudima", kazao je.


23:00 - Centar Zagreba je sve prljaviji

Radnici Čistoće ušli u treći dan štrajka - grad sve više u smeću
1/13

22:30 - Kako javlja naš reporter, radnici treće smjene nalaze se ispred radnog pogona u Radničkoj ulici, međutim nisu počeli s radom.

 


21: 39 - Treća smjena najvjerojatnije ne izlazi na teren jer radnicima nije objašnjeno što je dogovoreno na sastanku, doznaje Večernji list.

>>Opširnije


17:17 - Kao dogovorili smo se, smjena ide raditi pa ćemo vidjeti. Od večeras se ide raditi. Čeka se petak, vidjet ćemo što će dogovoriti Uprava i sindikat, ako su našli zajednički jezik. Oni moraju pronaći novac da bi nam ga dali, rekao je jedan od radnika nakon sastanka, piše HRT.


17:14 -   Nakon višesatnih pregovora s upravom Zagrebačkog Holdinga prekinut je trodnevni štrajk radnika Čistoće. O tome su javnost oko 17 sati obavijestili predsjednik uprave Holdinga Ivan Novaković i Mladen Novosel, predsjednik  Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je s petoricom radnika pregovarao s Upravom.

Kako doznajemo, uprava nije pristala na svih 11 zahtjeva radnika, već je zajednički prihvaćeno njih pet od kojih se niti jedan ne odnosi na povećanje materijalnih prihoda. Dogovor o povećanju plaća i koeficijenata na 1,8 za radnike i 2,4 za vozače dogovarat će sindikati u postupku mirenja u petak.

>> OPŠIRNIJE


14:45 - U Čistoći traju pregovori između predstavnika Gradske uprave, Zagrebačkog holdinga i radnika, koji su treći dan u štrajku i ne odvoze otpad, tražeći povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će Uprava Zagrebačkog holdinga danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno. Tomašević je pozvao radnike da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku. Ako se vrate na posao, sankcija za radnike neće biti, a njihove plaće za vrijeme nezakonitog štrajka trebaju snositi sindikati, poručio je.

Radnici ističu da su spremni prekinuti štrajk odmah ako se riješi pitanje koeficijenata, inače neće izaći na teren. Sindikati su pak poručili Tomaševiću da troškove štrajka radnika Čistoće neće snositi sindikati, jer nisu ni organizirali štrajk.


10:50 - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da će uprava prijaviti nezakoniti štrajk te da trošak plaća od 100.000 eura snosi sindikat. Dodao je i kako je Uprava prihvatila 5 od 11 zahtjeva Čistoće te da o preostalih 6 mogu razgovarati, ali je zatražio radnike da se odmah vrate na posao. Opširnije OVDJE. 


 

9:20 – Na ulicama Zagreba sve su vidljivije posljedice štrajka radnika Čistoće. Smeća je sve više jer ga nitko ne odvozi. 

Radnici Čistoće ušli u treći dan štrajka - grad sve više u smeću
1/19

 

8:30 – Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održat će konferenciju za medije u 10 sati o prosvjedu radnika Čistoće. 

VIDEO Centar Zagreba pun smeća: Posljedice štrajka radnika Čistoće itekako su vidljive

Ključne riječi

Komentara 32

DU
Deleted user
08:52 25.01.2023.

A zašto su pobrisani prijašnji postovi?? Jel se nakon pola sata automatski brišu??

Avatar Barba
Barba
08:23 25.01.2023.

Obratit će se medijima?!?! Odi pred ljude i razgovaraj s ljudima, a ne s medijima koji ti postavljaju "teška" pitanja na daljinski.

UJ
ujna
08:34 25.01.2023.

Baš me zanima kako če komunjare i lezilebovići riješiti ovu situaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije