Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI DAN NE RADE

Tomašević: Uprava će prijaviti nezakoniti štrajk, trošak plaća od 100.000 eura neka snosi sindikat

Tomašević: Uprava Holdinga prijavit će nezakonit štrajk sudu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/12
25.01.2023.
u 10:07

Štrajk radnika Čistoće počeo je u ponedjeljak ujutro, a povod su bili otkazi uručeni trojici radnika koji su snimljeni kako različite vrste odvojenog otpada u posebnim vrećicama bacaju u isti kamion. No, radnici su onda došli s novim zahtjevima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije zbog štrajka radnika Čistoće. Oni traže povećanje koeficijenata kojim bi im se povećale plaće. 

 

– Za razliku od prošle vlasti, ova vlast poštiva kolektivni ugovor. Bila je i tužena, tada nije bilo štrajka. Mi ne samo da poštujemo kolektivni ugovor nego smo i mimo kolektivnog ugovora dali uputu upravi Holdinga da dodatno poveća materijalna prava. Iako je ugovor na snazi, iako ga poštujemo u cijelosti, mi smo svojevoljno pokrenuli pregovore sa sindikatima da se unaprijede dodatna materijalna prava – rekao je Tomašević. 

– Sindikati su se postavili tako da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu, da oni u srednjem menadžmentu i radnici na najnižim pozicijama dobiju isto povećanje. Mi smo htjeli da se u većem postotku poveća plaća onima koji imaju najniže plaće, a manje onima koji imaju veće plaće. Radnicima koji sada štrajkaju povećane su plaće 13 posto, to će osjetiti na plaći za siječanj u veljači – rekao je Tomašević. 

– Doista bih volio da sindikati objasne zašto su odbijali taj prijedlog uprave – rekao je Tomašević. 

– Spremni smo na socijalni dijalog i onda nam se dogodi nezakonit štrajk – kazao je zagrebački gradonačelnik. 

– Kad smo preuzeli vlast, Holding je bio u bankrotu, mi smo dodatno opteretili likvidnost grada Zagreba, svoju likvidnost smo ugrozili kako bismo spašavali zagrebački Holding. Nijedan dan radnicima nije kasnila plaća – kaže Tomašević. 

– Mogu razumjeti solidarnost s troje radnika koji su pogriješili. Radnici smatraju da su trebali dobiti stegovnu mjeru, opomenu pred otkaz. Taj je zahtjev ispunjen. No, idući dan došlo je još 11 zahtjeva. Sindikati tvrde da ovo nije štrajk, a što je onda? – rekao je gradonačelnik. 

– Uprava će danas prijaviti sudu ovaj nezakoniti štrajk, trošak plaća radnika koji su u štrajku svaki dan snosit će sindikat, govorimo o 100.000 eura dnevno – rekao je Tomašević koji je dodao kako je Uprava Holdinga spremna odmah prihvatiti pet zahtjeva radnika, a o preostalih šest zahtjeva će pregovarati. 

– Spremni smo pregovarati o zahtjevima radnika, ali tražim da se vrate za stol i da se o tome pregovara. Mi ne možemo imati lančanu reakciju po svim poduzećima i podružnicama na ovaj način. Gdje je to moguće da medicinska sestra, recimo, dođe i kaže mi smo svi u štrajku. Ja ne znam za ovakvu situaciju da se dogodila ikada. Kada se to dogodilo u Hrvatskoj? – zapitao se Tomašević.

Rekao je i kako za ispunjavanje svih zahtjeva radnika Čistoće treba 80 milijuna kuna godišnje. 

– Sindikati trebaju odgovoriti predstavljaju li radnike ili ne, ako ne predstavljaju, onda je pitanje koja je poanta sindikata. I koja je poanta kolektivnog ugovora? Imate situaciju da budući da je Holding, a posebice Čistoća, osjetljiva djelatnost, imamo i u kolektivnom ugovoru propisano koliko radnika u štrajku mora raditi svoj posao – kaže Tomašević. 

Upitan je zašto još nije otišao među radnike Čistoće. 

– Doći ću. Ja nisam Bandić koji je za svako zapošljavanje u Holdingu morao dati potpis. Ja imam 340 gradskih ustanova i 20 poduzeća, nije poanta da je njima upravljam sam. Ako treba, uključit ću se u razgovore, no s s kime da razgovaramo? – rekao je i dodao kako se nada da neće morati sankcionirati radnike. 

– Molim građane za strpljenje. Razumijem zahtjeve radnika. Napravili smo određene iskorake. Spremni smo napraviti dodatne korake koliko god je to izvedivo za održivost cijelog Holdinga – kaže. 

Otkrio je i kako je Davor Vić ponudio ostavku na mjesto šefa Čistoće, no on je nije prihvatio. 

Upitan je kada će se smeće ukloniti s ulica. 

– Na nama je da to riješimo. Ne želim govoriti o tome kako i kada – rekao je Tomašević. 

Štrajk radnika Čistoće počeo je u ponedjeljak ujutro, a povod su bili otkazi uručeni trojici radnika koji su snimljeni kako različite vrste odvojenog otpada u posebnim vrećicama bacaju u isti kamion. Ta odluka je u međuvremenu suspendirana, no radnici su nastavili sa štrajkom. 

GALERIJA Zbog štrajka radnika Čistoće, Zagreb zatrpan smećem

Tomašević: Uprava Holdinga prijavit će nezakonit štrajk sudu
1/19

Komentara 194

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:36 25.01.2023.

Kad Tomašević diže cijenu vode, onda je to normalno, kad smetlari traže povišice, onda to nije realno.

DU
Deleted user
10:26 25.01.2023.

Jel' nam se to salonski ljevičar uplašil radničke klase? Navikao se na ''prosvjede'' lumpenproletarijatu kontroliranim uvjetima gdje ih momci sa svećeničkim rukama nježno prenose dok se valjaju u travi i mašu šarenim zastavicama pa se pogubio kad se suočio s proleterijatom.

DU
Deleted user
10:20 25.01.2023.

Lažeš Tomaševiću da si ponudio povećanje plaće 13%.Ponudio si povecanje od 4,5% od 01.01.2023 i 1,5% od 01.07.. Nego pojasni javnosti zašto spasavas kadar SDP-a joji je bio na listi za otkaz(Dinko Herman,Roko Gruja i ekipu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije