Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

Pet likovnih umjetnika 
dobiva ulice oko MSU-a

msu
08.03.2010.
u 22:50

Ulice likovnjacima građanska je inicijativa Saše Šimprage, koju je prihvatilo i Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb, a imenovanje slijedi za mjesec dana.

Nove ulice oko Muzeja suvremene umjetnosti u Središću uskoro bi trebale biti imenovane po znamenitim hrvatskim likovnim umjetnicima. Pet ulica nazvat će se u čast Vojinu Bakiću, Juliju Kniferu, Edi Murtiću, Kseniji Kantoci i Vjenceslavu Richteru. Izbor umjetnika i smisleni raspored ulica u naselju građanska je inicijativa mladog Zagrepčanina Saše Šimprage.

Smisleni raspored

– U povijesti urbanizacije Novoga Zagreba javne površine nazivane su po logičnom modelu, a na gradske toponime utjecale su i lokacije kapitalnih objekata poput Brodarskoga instituta u Sigetu ili kompleksa graditeljskih škola u Sopotu, koji su odredili smislene nazive ulica. U Sigetu po osobama i pojmovima iz svijeta pomorstva, a u Sopotu po arhitektima. Na istom se principu predlažu “umjetničke” ulice oko MSU-a – kaže Šimpraga.

Tako bi Knifer, koji je poznat po motivu meandra, dobio ulicu koja je paralelna s meandrom same zgrade MSU. Ulica Vojina Bakića trebala bi se nalaziti neposredno sa sjeverne strane muzeja, jer radi se o jednom od međunarodno najistaknutijih hrvatskih umjetnika.

Ulica u čast kiparice Kantoci naći će se u sredini naselja i postala bi prva javna površina u užem Novom Zagrebu ikad nazvana u čast neke žene. Ulica Ede Murtića također je predložena u središtu naselja na prijedlog Mjesnoga odbora Središće. Ulica arhitekta i umjetnika Richtera bila bi ona najbliže rijeci, budući da je u svojim projektima značajno tematizirao Savu, a i prvi je zagovarao da lokacija muzeja bude upravo u Novom Zagrebu.

Inicijativu su podržale brojne udruge koje se bave gradom i likovnošću, ali i ustanove poput Moderne galerije i MSU-a. Svi umjetnici koji će dobiti svoje ulice svojim su djelima zastupljeni i u stalnom postavu MSU-a.

Lista čekanja

– Prijedlozi su usvojeni u Vijeću gradske četvri Novi Zagreb te su sada poslani na provjeru u katastar kako bi se potvrdilo da nema pravne zapreke da predviđene javne površine mogu biti imenovane.

Očekujemo kroz mjesec dana da će prijedlozi biti potvrđeni – rekao nam je Marin Knezović iz gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Uskoro bi trebale biti imenovane i neke ulice u Brezovici te stepenice u Maksimiru, a u Odboru za imenovanja ima još oko 200 prijedloga koji čekaju istu proceduru, koja može potrajati i do nekoliko godina, budući da treba imati slobodne lokacije za imenovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije