Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Otišli su Pero i Grga, ali je njihovim nasljednicima danas lakše

karikatura Felix
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
21.04.2016.
u 20:30

Zagrebačka karikatura živi, štoviše, besmrtan je taj duh kulture koja sada buja na internetu

Umro je nedavno Oto Reisinger. Još davno prije Ico Voljevica. Komentari stanja u državi i društvu kroz Otine Peru, Štefeka i Klaru te Icina Grgu bili su nenadmašni. Još sam bio balavac kada je otac donosio novine, a ja vrebao sa strane ne bih li uhvatio tu karikaturu.

Jedan unutra, drugi vani, nije bilo bitno, želio sam samo vidjeti siže prethodnog dana u dvije-tri nenadmašno duhovite rečenice, ili bez njih. Bilo je to savršeno sredstvo upoznavanja i tada koječim opterećenog svijeta. I mislili su mnogi da će odlaskom dvaju velikana vrag odnijeti satiru koju struktura (pre)često nije razumjela. Osloboditi se metka za koji pancirke nije bilo. Pogrešno. Zagrebačka karikatura živi. Vjesnika već dugo nema, no na papiru je u našem Večernjaku još Felix.

U sestrinskim novinama Nik Titanik. Taj je još zafrknutiji, može istodobno i o sportu i o politici. Nećete papir? Nema veze, tu je internet. A na njemu Marekovich, pa i Ja Zmaj koji će vješto fotografijom izreći ono satirično bitno.

I učinit će to kako ne može nijedan drugi medij, nijedan drugi ‘pisani’ autor. Vješt ‘ubod’ zaboljet će bilo kojeg političara daleko više kada dođe iz prividne jednostavnosti karikature nego ijedna kritika koja dolazi iz opozicijskih klupa u Saboru.

Ne može se Zagrebu izbiti taj besmrtni duh. I za strip se mislilo kako će nestati, no on i dalje živi. Ponajbolji zagrebački crtači stripa danas su među najboljima i vani. Nedavno je objavljeno da će se izdavati strip o antijunakinjama, na kioscima je n-ti reprint epizoda Alana Forda, za Zagorovim autorom Gallienom Ferrijem tugovalo se po svim medijima, mnogi su se sa sjetom sjećali ljeta u društvu valjda stotinu svezaka s dogodovštinama Duha sa sjekirom i debeljuškastog mu prijatelja.

Treba li spomenuti da Milan Trenc svakog tjedna kreira naslovnicu našeg priloga Obzor. Mange su odavno prihvaćene kao kulturna niša. Sve to dio je zagrebačke kulture. Karikatura i strip ostaju neraskidivim njenim dijelom kojem internet garantira neograničen život.

Komentara 2

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:22 25.04.2016.

Mi klinci smo prije ohoho godina citali "Kekeca" i "Mister Kirby" stripove u Vecernjaku, a bilo je i viceva....lepa, stara vremena...

FI
Fisherman
02:01 22.04.2016.

Nik Titanik je nesto najgluplje sto sam vidio u novinama...nemastovit i usiljen humor...ako ga uopce ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije