Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Novi Blok Badel za tri godine, Grad osniva i tvrtku za realizaciju projekta

U kapital trgovačkog društva ulazi nekretnina, a potom će natječajem tražiti investitora
09. rujna 2020. u 16:23 2 komentara 2046 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

O revitalizaciji donjogradskog kompleksa nastalog u 19. stoljeću razgovara se od 2007. Tada je Blok Badel “uveden” u Generalni urbanistički plan kao gradski projekt. U međuvremenu je proveden međunarodni arhitektonski natječaj na kojem je odabrano i idejno rješenje arhitektonskog ureda Pablo Pita Architects iz Portugala, potom je prije dvije godine zagrebačka Skupština usvojila odluku o realizaciji projekta, a lani su u gradskoj upravi odlučili potražiti i potencijalnog investitora, odnosno partnera, da bi zatim stigla dva pisma namjere, tvrtke Soravia Equity GmbH sa sjedištem u Austriji te francuskog Bouygues Batimenta. Povjerenstvo na čelu s Mirkom Jozić, pročelnicom Ureda za gospodarstvo, odabralo je onu prvu, a sad su u gradskoj upravi u tijeku pripremne radnje za osnivanje novog trgovačkog društva koje će biti isključivo “zaduženo” za realizaciju projekta Bloka Badel.

prva faza Stare tvornice Badel i Gorica istražuju 3D skenom i virtualnom tehnologijom

Tako to rade u Nizozemskoj

Potvrdili su to u Uredu za strategijsko planiranje, u kojemu dodaju da su u tijeku i aktivnosti vezane za procjenu vrijednosti nekretnine, nakon čega će, vjerojatno u listopadu, u Gradsku skupštinu poslati prijedlog odluke o osnivanju tvrtke.

– U njen bi se temeljni kapital unijela predmetna nekretnina, nakon toga slijedi javni natječaj za dokapitalizaciju društva prikupljanjem pisanih ponuda – ističu u Uredu za strategijsko planiranje. Ili, ako ćemo drukčijim rječnikom, gradska će uprava natječajem tražiti investitora s kojim će skupa ući u projekt. I to tako da Grad sudjeluje ustupanjem zemljišta i nekretnine, a investitor će osigurati novac.

1 / 10

– Sličnih primjera na kojih smo se mogli ugledati u Hrvatskoj baš i nema, ali zato smo pratili kako se takva partnerstva dogovaraju vani. U Nizozemskoj, primjerice, grad ili država nikad ne prodaju zemlju, već samo ustupaju pravo na gradnju ili daju u koncesiju – kaže pročelnica Sanja Jerković, dodajući da njezin ured provodi niz aktivnosti kad je riječ o pitanju početka realizacije projekta, a jedna je od njih organiziranje fokus grupa, radionica i detaljnih intervjua sa stanovnicima tog područja u sklopu europskog projekta Urban Regeneration Mix.

Zagreb: Uz popuštanje mjera zaštite tramvaji su svakim danom sve popunjeniji Velika rekonstrukcija Sarajevska postaje avenija, a njome će voziti i tramvaj do ranžirnog kolodvora

– Radionice koje je provodila docentica Jana Vukić s Filozofskog fakulteta ujedno će biti prijedlog smjernica za daljnju provedbu projekta Blok Badel – objašnjava Sanja Jerković. A stanovnici koji žive oko kompleksa omeđenim Vlaškom, Šubićevom, Martićevom i Derenčinovom, dodaje, žele što više društvenog sadržaja.

Stanovi, trgovine, hotel

I bit će raznog sadržaja društvene namjene, predviđeno je u sklopu natječajnog programa investicije procijenjene na oko 750 milijuna kuna. Toj svrsi namijenit će od 10 do 15 posto građevinske bruto površine od ukupno 90.000 kvadrata. Za stambenu i poslovnu namjenu predviđeno je od 25 do 35 posto površine, za trgovine od 20 do 25 posto, a za hotel sedam posto. Ostatak bi bio namijenjen ugostiteljskim i sličnim sadržajima. Unutar kompleksa nalazi se nekoliko zaštićenih spomenika industrijske arhitekture, upravna zgrada u Vlaškoj, zgrada rafinerije i pecare, zgrada tvornice Gorica te tvornica kvasca, koje se trenutačno istražuju zbog izrade konzervatorske dokumentacije. To će koristiti kao podloga za izradu urbanističkog plana uređenja, čiji je postupak donošenja započet.

buzin Nova “gradska vrata” imat će hotel, dva vrtića, ali i moderan studentski dom

A kad bi Zagrepčani mogli dobiti novi donjogradski blok? To će ovisiti, kažu u Gradu, o procedurama te mogućim preprekama na koje će nailaziti u hodu, no sve zajedno, napominju, ne bi trebalo trajati više od tri godine, uključujući i gradnju.

PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • samoborka:

    A-haaa....

  • trade_mark:

    došo kontingent imigranata iz Ljubuškog pa treba uhljebit dok se još može... ergo tvrtka za realizaciju projekta. dam desnu ruku da od projekta neće bit NIŠTA!!