Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buzin

Nova “gradska vrata” imat će hotel, dva vrtića, ali i moderan studentski dom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/14
27.08.2020.
u 11:16

Na 80.000 kvadrata u zagrebačkom Buzinu niče poslovni park s dvadeset zgrada

Dugo se priča o gradnji novog južnog ulaza u Zagreb, već više od desetljeća. U javnosti su se pojavljivale razne glasine i opcije, no atraktivno zemljište u Buzinskim krčima, uz glavnu cestu koja spaja metropolu s Velikom Goricom i Zračnom lukom Franjo Tuđman, zjapilo je prazno. A onda su nedavno na veliku livadu stigli bageri. Najava je to početka realizacije jedne od najvećih investicija u Hrvatskoj. Poslovno naselje na osamdeset tisuća kvadrata zemljišta, s 250.000 m² uredskog prostora realizirat će se u pet faza, a cjelokupan projekt vrijedan je dvije milijarde kuna.

Rade i u Americi

Kada radovi budu završeni, južni ulaz u metropolu postat će Buzin City Island te će, otkriva nam voditelj projekta Marijo Tomić, imati “sve sadržaje potrebne radnom čovjeku u vrijeme i izvan njegova radnog vremena”. Investitor ovog projekta je kompanija City Island d.o.o. sa sjedištem u Rugvici, a glavni projektant je splitska tvrtka MIG arhitekti. Glavni izvođač radova je KFK, regionalni lider u proizvodnji aluminijsko–staklenih fasada. Ista tvrtka trenutačno radi na sedam velikih projekata u Velikoj Britaniji i nekima u SAD–u. Projekt Buzin City Islanda gradit će se u pet faza, objašnjava nam Tomić koji nas je dočekao na golemom buzinskom gradilištu.

– Ne gradi se klasično, nego će se graditi više različitih zgrada, u nekoliko faza. Rok za završetak prve faze je 24 mjeseca. Gradilište je podijeljeno na dvije parcele, zonu A i zonu B, a sagradit ćemo dvadesetak poslovnih zgrada – iznosi podatke Tomić te dodaje da je u prvoj fazi koja je tek na početku, predviđena gradnja okobata različitih poslovnih prostora. U prvoj fazi gradit će tako i hotel s 200 soba i kongresnim centrom, tri poslovne zgrade u kojima će biti smještene i multifunkcionalne dvorane te studio.

– Još ne znamo sa sigurnošću kome ćemo prostore dati u najam, i dalje tražimo najmoprimce – nastavlja voditelj projekta te dodaje da je njihova sestrinska kompanija Imobilia već sagradila desetak poslovnih zgrada u cijelom Zagrebu, u kojima se u najmu nalaze renomirane svjetske kompanije. Prva bi faza trebala biti gotova do sredine 2022. Na proljeće iste godine kreće sljedeća faza, a potom završna 2024. tako da će čitav kompleks južnog ulaza u Zagreb, ako sve bude išlo po planu, biti završen 2026. Već sada za poslovnim prostorima vlada veliko zanimanje, kaže Tomić.

– Lokacija je atraktivna jer se nalazi na prometno dobro povezanom mjestu – dodaje i nabraja što je sve predviđeno u kompleksu. Bit će tu poslovni prostori, kafići, restorani, pošta, banka, ljekarna, frizerski salon, teretana...

– Gradimo i dva dječja vrtića, jedan od njih u prvoj fazi, ali i moderan studentski dom – govori voditelj, dodajući da će to ujedno biti i jedini polustambeni objekt u kompleksu, a studenti će ovdje moći unajmiti sobe. Sagradit će i dvije garaže kako ne bi bilo problema s parkirnim mjestima.

– Ispod kompleksa gradimo jednu etažu garaže te još dva garažna objekta na šest katova. Između njih bit će parkovi i šetnice, tako da će sve biti uravnoteženo zelenilom, a garaže skrivene da ne narušavaju vizuru poslovnog naselja – govori predstavnik investitora te ističe da je riječ o hrvatskom ulaganju, iza kojeg stoji hrvatski kapital, bez uplitanja onog stranog.

26.08.2020., Zagreb - U Buzinu je prije dva tjedna pocela gradnja Buzin City Islanda,dugo najavljivane investicije vrijedne oko 70 milijuna eura. Gradiliste City Islanda. Voditelj projekta, Mario Tomic i Mario Kranjcina, predsjednik MO Buzin. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Što je sa šoping centrom?

U zajednički pothvat tvrtke City Island i KFK krenule su prije dvije godine kada su kupili zemljište i započeli s projektiranjem. Njihov projekt, naglašava Tomić, nije povezan s planovima starih vlasnika zemljišta. Radi se o Immokoru, zajedničkoj tvrtki Immorenta i Hidrocommerca, koja je još 2007. na tom mjestu najavila veliki šoping centar, najveći u Hrvatskoj, no od toga se odustalo zbog financijskih poteškoća. Trenutačna investicija veseli i predsjednika Mjesnog odbora Buzin Marija Kranjčinu, koji kaže da će budući sadržaji poboljšati standard življenja stanovnika tog naselja, ali i čitavog Novog Zagreba.

– Otvorit će se nova radna mjesta, prirezima će se puniti gradska blagajna, prodavat će se i iznajmljivati stanovi u Buzinu, a vizura južnog ulaza u grad će se proljepšati – zaključuje predsjednik MO Buzin.

Ključne riječi

Komentara 35

VH
volim.hrvatsku65
12:01 27.08.2020.

Po vama dragi komentatori , ne treba nista graditi .... Sto god netko radi vVAMA ne valja ... Sto bi vi napravili , Gilles Auguste Kramer .... u velikim svjetskim gradovima ljudi putuju po 2h na posao ... a recii mi dali je moguce napraviti studentski dom uz npr. Elektrotehnicki ili filozofski fakultet ( onda bi studenti mogli direktno iz kreveta na faks..) Naj lakse je kur...cu svirati i komentirati kako nista ne valja .. Drugo, sto vas briga, ne ulazete vi novac ....

CO
coky
14:25 27.08.2020.

Samo nek se gradi. Bolje stalno graditi, nego sve pojesti i popiti.

BA
baba44713
15:45 27.08.2020.

Molio bih novinarku da razjasni kakve veze ima ovaj betonski monstrum sa "novim ulazom u grad koji se čeka više od desetljeća", a koji će kako stvari stoje očito pričekati još koje desetljeće. Ili će spoj sa Sarajevskom cestom i vijadukt preko Ranžirnog kolodvora magično nastati kad izraste par poslovnih nebodera?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije